onsdag 22 maj 2013

Av årets första rabarberskörd blev det en söt/syrlig rabarberkompott

Rabarbern är så pass stor nu så jag har kunnat skörda ett par stjälkar ...
Hur man kan göra de stora rabarberbladen i betong
kan man läsa Här.
 
 
...och göra en rabarberkompott...
 
 
Rabarberkompott
 
400 g rabarber
1 st vaniljstång
1 dl strösocker
1 krm malen kardemumma
 
Gör så här
Skär rabarbern i cm-stora bitar
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna
Lägg rabarber, vaniljfrön, socker och kardemumma
i en kastrull
Låt sjuda 5-7 minuter tills rabarbern blivit mjuk
Rör om då och då
Låt kallna
 
 
...ett söt/syrligt tillbehör till t ex en vaniljmousse.

Vaniljmousse
 
4 st gelatinblad
4 st ägg
1,25 dl strösocker
1 st vaniljstång
4 dl vispgrädde
 
Gör så här
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Vispa ägg och socker poröst
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna
Vispa grädden med vaniljfröna
Lyft upp gelatinet och
smält det i en kastrull på svag värme med lite av grädden
Rör ner det smälta gelatinet i äggsmeten
Vänd ner vaniljgrädden
Häll upp i portionsglas och ställ i kylen
i minst 3 timmar för att stelna
 
Mer närodlat än i sin egen trädgård kan det knappast bli :)

2 kommentarer:

  1. Nä, inget recept på kompott men väl kräm som som jag inte länkat till. Det är barndom det. Med havregryn och mjölk!

    SvaraRadera
  2. Rabarberkräm är super!! Men havregryn till var något nytt. Ska de koka med, eller...

    SvaraRadera