torsdag 30 januari 2014

Lax med en japansk touch och en sojasås som kronan på verket

Vanliga ingredienser i japansk mat är ris och fisk och som kronan på verket på denna rätt serveras en sojasås som sätter den japanska touchen. En rätt som passar utmärkt en  lördagkväll med ett glas vin.
Lax med japansk touch
4 portioner

600 g portionsbitar laxfilé
Salt
Peppar
Rapsolja
200 g färska champinjoner
Smör
Sojasås
1 dl soja
1 msk vitvinsvinäger
4 msk socker
1 dl vatten
0,5 buljongtärning
0,5 msk majsstärkelse 
1 msk vatten

Till servering
Ris
Grönsaker

Gör så här
Blanda soja, vinäger, socker, vatten och buljong i en katrull
Koka upp och red av med majsstärkelsen löst i vatten
Sjud i 4-5 minuter
Skiva svampen
Stek svampen i lika delar smör och rapsolja
Salta och peppra lätt
Salta, peppra och stek laxen i enbart rapsolja,
3 minuter per sida i en inte allt för het panna
Placera svampen som grund med laxen ovanpå
Ringla såsen över fisk och svamp
Klicka ev den starka kryddpastan wasabi på varje fisk eller servera den för sig bredvid

Det hade kanske varit på sin plats att servera det japanska risvinet Sake men vi hade blivit rekommenderade ett vitt vin som vi i stället passade på att prova. Ett torrt fruktigt vin, Stoneleigh Sauvignon Blanc (nr 6311), som visade sig vara ett riktigt smakrikt och gott vin.

Mer japanskt 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar