torsdag 12 juni 2014

Sommarlov, semester och sommartårta med maräng, frukt och bär

Eftersom sommarlov och semester nu är ett faktum så kommer jag kanske inte vara lika flitig i Min Lilla Kokvrå. Kommer förhoppningsvis att vara ute på utflykter och upptäcka nya spännande platser, ha lata dagar på stranden och kanske göra Göteborg och Liseberg någon helg. Helt enkelt ha det gott och umgås med familjen istället för att stå vid spisen och laga mat och baka, eller sitta vid datorn. Naturligtvis kommer jag laga mat åt min familj, de ska ju inte behöva svälta ;) men det kanske inte blir några nya recept, utan mest de gamla väl beprövade. Provar jag något nytt lovar jag att dela med mig, och kanske det blir några regniga dagar, må gud förbjude ;) så jag kanske bakar en kaka, det får vi se. Men för att det inte ska bli helt öde och stiltje här på bloggen har jag schemalagt inlägg med gamla recept härifrån bloggen, det finns ju några att välja på, närmare bestämt 630 stycken. Jag kommer också att kika in och besvara eventuella kommentarer, så tveka inte att lämna en åsikt eller en tanke.

Nu önskar jag er alla mina läsare en riktigt skön och härlig sommar!
 Var rädda om er där ute i Sommarsverige!


Tårtbotten
0,75 dl Milda flytande margarin
2 dl florsocker
5 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
Garnering
Vispgrädde
Frukt
Bär 

Gör så här
Smöra och mjöla en form med löstagbara kanter, ca 26 cm
Vispa margarin och florsocker poröst med elvisp
Tillsätt äggulorna, ett i taget
Rör om till en jämn smet
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker
Rör ner blandningen i smeten
Tillsätt mjölken
Blanda väl
Fyll formen med smeten
Vispa ihop äggvitorna till ett hårt fast skum,
var noga med att bunken du vispar i är helt ren, torr och fettfri. För att vara på den säkra sidan vad det gäller fettfri så använd en glasskål och vispa inte för länge för då är risken att den sjunker ihop och blir smetig
Tillsätt sockret lite, lite i taget, annars sjunker gärna smeten ihop och marängen blir kompakt, vispa hela tiden
Bred ut marängen över smeten i formen
Gräda näst längst ner i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter
Låt kakan svalna
Lossa den från formen
Vispa grädde
Garnera med frukter och bär

4 kommentarer:

  1. Nä. Inget regn. Kanske på nätterna. Gott med marängtårta. Somrig med bär.
    Trevlig sommar!

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Tack, Erika! Ska verkligen bli skönt, och jag ska njuta varenda sekund :)

      Radera