Vegetariskt är inget vi i vanliga fall äter här hemma hos oss, men inspirerad av allt fler som väljer att äta vegetariskt ibland, och med en dotter som allt mer intresserar sig för djur, natur och vår miljö, så har tanken fötts att börja införa en vegetarisk dag på vår veckomeny. Veckan innan vi for till Rhodos gjorde jag slag i saken och stekte kikärstbiffar som jag serverade en rotfruktsgratäng till. Receptet till rotfruktsgratängen hittade jag på bloggen Livsnjutarnas gourmetkök och receptet på kikärtsbiffarna fanns i min samling av spännande recept jag kopierat från kokböcker, men har tyvärr glömt vilken vegetarisk kokbok just det här receptet kommer från :( Hur som helst, båda rätterna fick godkänt av familjen, som först rynkat på näsorna, iaf den manliga delen eftersom dottern mer är med på noterna med sitt miljötänk, och höll med om, dock lite tveksamt, att en dag i veckan skulle de kanske kunna tänka sig att äta vegetariskt. Så när jag nu lagar middag senare i veckan kommer det bli något vegetariskt, sen får vi se om vegetarisk middag blir ett stående inslag på vår veckomeny framöver.
Men nu till dagens recept - kikärtsbiffar och rotfruktsgratäng
Kikärtsbiffar
6-8 stycken
1 burk kikärtor
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 citron, saften
1-2 tsk salt
3 msk ströbröd
Vetemjöl och olivolja till stekning
Gör så här
Mixa samtliga ingredienser
Smaka av med citronsaft och salt
Forma till små biffar
Vänd i vetemjöl och stek i olivolja, ca 5 minuter på varje sida
6-8 stycken
1 burk kikärtor
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 citron, saften
1-2 tsk salt
3 msk ströbröd
Vetemjöl och olivolja till stekning
Gör så här
Mixa samtliga ingredienser
Smaka av med citronsaft och salt
Forma till små biffar
Vänd i vetemjöl och stek i olivolja, ca 5 minuter på varje sida
Rotfruktsgratäng
4 portioner
7 mindre potatisar
4 mindre morötter
1 palsternacka
0,5 gul lök
1 msk flytande honung
Salt
Svartpeppar
Färsk timjan
1 stor vitlöksklyfta, pressad
3 dl vispgrädde
Gör så här
Skala och riv alla rotfrukter och löken grovt
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg ner rotfrukterna
Låt koka i tre minuter och häll av vattnet
Låt rotfrukterna ånga av
Varva rotfrukterna med salt, svartpeppar och blad av färsk timjan i en smord ugnsform
Ringla flytande honung på toppen
Blanda ner den pressade vitlöken i grädden och häll över rotfrukterna
Peta runt lite så grädden åker ner mellan rotfrukterna
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter, tills allt är mjukt och fått en gyllenbrun färg
Bättra ev på gratängens yta med grilleffekt några minuter
För att dämpa den lite negativa inställningen i familjen till vegetariskt serverade jag tzatziki till kikärtsbiffarna, det receptet hittar du HÄR, men frågar du mig så kommer kikärtsbiffar och rotfruktsgratäng mer till sin rätt utan tzatziki...
Igår hade jag först en vegetarisk currygryta på jobb. Sen på kvällen gjorde vi en Vegetarisk Tikka masala ur Linas matkasse. Men det var riktigt gott. Ha en fin dag Kram Pernilla
SvaraRaderaIndisk, kryddig mat tillhör favoriterna, så jag kan tänka mig att en vegetarisk tikka masala smakade alla tiders. Mysig kväll! Kram Birgitta
RaderaRoligt att det vegetariska gick hem hos din misstänksamma familj. ;) Jättekul att vår rotfruktsgratäng höll måttet också.
SvaraRaderaEn fortsatt fin vecka till dig önskar vi. Kramizar!
Rotfruktsgratängen kommer jag göra fler gånger, men jag funderar på om man verkligen behöver koka de rivna rotfrukterna. Nästa gång tänker jag nog prova att hoppa över den delen av receptet. Kramar till er!
Radera