tisdag 20 oktober 2015

Äpplekaka med kokostosca till många i långpanna

Antar att ni liksom jag helst vill ha så lite krångel som möjligt när ni ska baka till många? och att ni då, liksom jag, tar långpannan till hjälp! 
Prövade ett för mig nytt långpannerecept i helgen ur tidningen Bakat & gott. 
En äpplekaka med kokostoscatäcke som blev riktigt god! 
Skär rutor i önskad storlek och ringla smält choklad över vid servering.

Äpplekaka med kokostosca
ca 24-30 rutor

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk nystött kardemummakärnor
2 äpplen
Garnering
75 g mörk choklad, smält

Kokostosca
75 g smör
3 dl kokos
0,75 dl grädde
1 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap

Gör så här
Smält smöret och låt svalna
Vispa ägg och socker poröst
Tillsätt smöret och mjölk
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna ca 40*25 centimeter
Skala äpplena och skär i tunna klyftor
stick ner äppleklyftorna i smeten
Grädda kakan mitt i ugnen i 200 grader i 15-20 minuter
Blanda under tiden ingredienserna till kokostoscasmeten i en kastrull
Låt sjuda i ca 10 minuter
Rör då och då
Bred kokostoscasmeten över kakan
Fortsätt grädda tills kakan är genomgräddad ca 15 minuter
Skär kakan i bitar och ringla över smält choklad vid servering

4 kommentarer:

  1. Oj så fin den ser ut, bakade en äppelkaka igår, testar detta recept nästa baktillfälle. Trevlig vecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enkel, god och räcker till många, perfekt :)
      Önskar dig med en trevlig vecka! / Birgitta

      Radera
  2. Låter smarrigt och enkelt. Helt i min smak. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  3. Smart när man är många! Och jag älskar kokos, tror jag måste prova mellanmålet ovan också!

    SvaraRadera