torsdag 15 oktober 2015

Lax med sesamfrön och hoisinsås bakad i ugn med krispig nudelsallad

I veckan var jag på föreläsning med en dietist som pratade om vikten av att äta rätt för att må bra. Hon kom väl inte med några nyheter direkt men jag fick en tankeställare och insåg att det var väldigt länge sedan vi åt fisk här hemma. 
Därför blev det lax till middag idag. En ugnsbakad lax som går snabbt i ugnen med en krispig nudelsallad till som tillagas medans laxen är i ugnen. Perfekt vardagsmat.

Lax med sesamfrön och hoisinsås
4 portioner

4 st laxfiléer
1 dl hoisinsås
0,5 tsk sesamolja
4 msk sesamfrön, rostade
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form
Krydda med salt och rikligt med svartpeppar
Blanda hoisinsås och sesamolja
Pensla filéerna så de är helt täckta
Strö över sesamfrön och baka i mitten av ugnen i 200 grader i ca 12-15 minuter
Laxen får gärna ha en rå kärna när den är färdiglagad

Recept av Lisa Lemke


Krispig nudelsallad
4 portioner

150 g sugar snaps
1 paprika
1 dm purjolök
150 g glasnudlar
1,5 msk riven färsk ingefära
2 lime
1 tsk sesamolja
1 msk rapsolja
Salt
Svartpeppar
0,5 gurka
1 dl hackade salta jordnötter
Till servering
Limeklyfta
ev sweet chilisås

Gör så här
Skär suger snaps i grova strimlor
Kärna ur paprika och skär i fina strimlor
Skölj purjo och skär i fina strimlor
Bryt nudlarna på mitten och blanda med grönsakerna
Koka upp rikligt med vatten
Lägg i nudlar och grönsaker
Lägg på lock och ta från värmen
Låt stå i 2-3 minuter
Häll av och skölj i kallt vatten
Låt rinna av i durkslag
Blanda riven ingefära, 2-3 pressad limejuice och sesam-och rapsolja i en skål
Vänd ner nudelsalladen i ingefärsblandningen
Smaka av med salt, peppar och ev mer limejuice
Dela, kärna ur och tärna gurkan och vänd ner i nudelsalladen
Toppa med hackade jordnötter



2 kommentarer: