Välkommen!

tisdag 1 december 2015

Månadens middagstips november - saffran - denna exklusiva krydda

som förgyller vår mörka årstid och som man kan använda till så mycket mer än bara lussekatter, t ex i smaskig och julig saffransfudge :) 
men också i en massa goa maträtter.
Milla med bloggen Millas hälsoblogg har varit hygglig och delat med sig av ett mycket spännande saffransrecept; Spenat och cheddarfylld kalkonfilé med saffranssås. Hur gott låter inte det!? För recept klicka HÄR.


Paret Mårtensson och Livsnjutarnas gourmetkök hann också få in varsitt bidrag :) Mårtenssons med en enkel hollandaisås med saffran, för recept klicka här,


och Livsnjutarna med en saffransfiskgryta med rödspätta, receptet hittar ni HÄR.


Passar även på att bidra med ett eget saffransrecept. En helt vanlig vardagsrätt som blir liite mer lyxig och julig så här i adventstider om den smaksätts med saffran, nämligen pannkaka, och till det en härlig jordgubbsgrädde gjord på sommarens jordgubbar. Mums!
Egentligen är receptet tänkt för plättar och ett tips är att servera saffransplättar som en bufférätt på glögg-minglet, toppade med en klick jordgubbsgrädde. 

Saffranspannkaka
ca 8-10 stycken

4 ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 nypa socker
1 pkt saffran
2-3 msk margarin
Jordgubbsgrädde
Vispgrädde
Jordgubbar, tinade
Socker efter smak

Gör så här
Blanda mjöl, salt och socker i en bunke
Tillsätt hälften av mjölken
Vispa till en jämn smet
Häll i resten av mjölken
Vispa sist i äggen
Rör försiktigt ner saffranet, lite åt gången
Smält ev fettet och rör ner i smeten, då behövs inget extra fett vid gräddningen
Hetta upp en stekpanna
Häll i ett tunt lager smet
När ytan stelnat och smeten börjar få lite färg i kanterna är det dags att vända och grädda på andra sidan
Rör om i smeten då och då så mjölet inte sjunker till botten
Vispa grädden ganska tjock
Mixa jordgubbarna
Blanda ner jordgubbarna i grädden
Sockra efter tycke och smak

Paella är också en maträtt man använder saffran i.

1 kommentar:

  1. Saffranspannkaka låter spännande. Ha en fin kväll. Kram Pernilla

    SvaraRadera