Det börjar dra ihop sig...
En vecka kvar till dopparedan!
och för att få en magisk jul behövs sill på julbordet
(iaf om ni frågar mig)
och för att få en magisk jul behövs sill på julbordet
(iaf om ni frågar mig)
Sill är ett måste och ganska så nyligen upptäckte jag 5 -minuterssillen, sill man vänder ihop på ett kick och som inte behöver någon planering alls. Perfekt!
Senap- och sesamsill
6-8 bufféportioner
ca 400 g 5-minuterssill
2 dl creme fraiche
2 tsk fransk senap
0,5 tsk sesamolja
1 dl hackad persilja
1 msk sesamfrön
0,5 msk senapsfrön
ca 400 g 5-minuterssill
2 dl creme fraiche
2 tsk fransk senap
0,5 tsk sesamolja
1 dl hackad persilja
1 msk sesamfrön
0,5 msk senapsfrön
Gör så här
Blanda creme fraiche med senap, sesamolja och persilja
Rosta sesamfrön och senapsfrön i en torr stekpanna tills de är gyllene
Skär sillen i bitar och vänd runt i såsen
Strö över fröna vid servering
Strö över fröna vid servering
En annan 5-minuterssill:
8 portioner
2 förpackningar 5 -minuterssill
2 msk vitvinsvinäger
2 msk grovkornig fransk senap
2 msk svensk senap
2 msk flytande honung
1 dl creme fraiche
1 tsk vitpeppar
0,5 dl finhackad dill
Gör så här
Låt sillen rinna av
Blanda samman samtliga ingredienser
Låt stå i kylen i ca 1 dygn
Men min absoluta favorit är den klassiska inlagda sillen,
som behöver förberedas ett par dagar i förväg.
som behöver förberedas ett par dagar i förväg.
Kryddsill
6-8 bufféportioner
0,5 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
2 tsk krossad kryddpeppar
0,5 tsk krossad vitpeppar
1 lagerblad
5 kryddnejlikor
1 skivad röd lök
ca 400 g inläggningssill
Gör så här
Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten
Blanda i kryddor och lagerblad i lagen
Låt lagen svalna till kylskåpstemp
Skölj sillfiléerna i kallt vatten
Skär sillen i ca 2 cm bitar, gärna på snedden
Varva sillen med löken i en väl rengjord glasburk
Häll på lagen och sätt på ett tättslutande lock
Låt sillen stå och dra i kylen i 1-2 dygn
En ny favorit från i år är sillen med äpple och purjolök. Riktigt god!
En sill jag kanske mest gillar för de fina färgernas skull och som lyser upp på julbordet är sillen som är smaksatt med havtorn och chili.
Äpple- och purjolökssill
8 portioner
2 burkar inläggningssill à 420 g
Lag
1 liten morot
3 cm färsk hel pepparrot
2 dl ättiksprit, 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 krm kryddpeppar
Inläggning
0,5 rödlök
0,5 purjolök
2 små röda äpplen
1 krm kryddpeppar
3 msk finhackad dill
Gör så här
Skölj sillfiléerna och låt rinna av
Dela sillen i ca 1,5 cm breda snedställda bitar
Skala och skiva moroten och pepparroten
Koka upp alla ingredienserna till lagen och låt den svalna
Skala och skiva löken
Skölj och strimla purjolöken
Kärna ur och tärna äpplet
Varva sill, lag, rödlök, purjolök, äpple, kryddpeppar och dill i en burk eller bunke
Låt vila i kylen i ca 1 dygn
En sill jag kanske mest gillar för de fina färgernas skull och som lyser upp på julbordet är sillen som är smaksatt med havtorn och chili.
Havtornssill
6-8 bufféportioner
0,5 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
0,5 citron
0,5 dl havtornsbär
(som du kan hitta i frysdisken)
0,5 hackad urkärnad röd chili
ca 400 g inläggningssill
Gör så här
Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten
Blanda i kryddor och lagerblad i lagen
Låt lagen svalna till kylskåpstemp
Skölj sillfiléerna i kallt vatten
Skär sillen i ca 2 cm bitar, gärna på snedden
Skala citronen med en potatisskalare så
endast det gula kommer med
Varva sillen med citron, bär, chili och sill i en väl rengjord glasburk
Häll på lagen och sätt på ett tättslutande lock
Låt sillen stå och dra i kylen i 1-2 dygn
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar