Mat är nostalgi! Till vardags på 70-talet minns jag att vi åt;
Kokt fisk med äggsås
Spenatsoppa med ägghalva
Leverbiff med ris och lingonsylt
Ravioli på burk
Burkskinka med mimosasallad och färskpotatis
Leverbiff med ris och lingonsylt
Ravioli på burk
Burkskinka med mimosasallad och färskpotatis
Till fest serverades:
Gratinerad fläskfilé med hasselbackspotatis
och det är där jag blir riktigt nostalgisk.
Jag minns hur gott och festligt jag tyckte det var.
Champinjongratinerad fläskfilé
4 portioner
6oo g fläskfilé
1 tsk salt
vitpeppar
Riven ost
Svampstuvning
1 stor burk champinjoner
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
1,5 -2dl svampspad
0,5 tsk salt
Vitpeppar
Gör så här
Gör så här
Lägg fläskfilén på stekgaller i långpanna
Gnid in köttet med salt och peppar
Sätt in filén i ugn i 175 grader i 45 minuter
Hacka svampen något och fräs den i margarin
Strö över mjölet och späd med grädde och svampspad
Låt koka några minuter
Salta och peppra
Skär filén i skivor
Lägg dem i en ugnsfast form
Bred den avsvalnade stuvningen över köttet
Strö över rikligt med ost
Sätt in fatet i 275 grader i 10-15 minuter
Hasselbackspotatis
4 portioner
12 medelstora potatisar
3 msk margarin
1,5 tsk salt
1 msk ströbröd
1 msk ströbröd
Gör så här
Skala potatisen
Skär potatisen i tunna skivor men ej helt igenom
Ställ potatisen med skivorna uppåt i en ugnsfast form
Smält margarinet och pensla potatisen
Ugnsstek potatisen i 225 grader i 45 minuter
Ej för stark undervärme
Pensla då och då med det smälta margarinet
När potatisarna fått lite färg strö över salt och ströbröd
Tomat- och gurksallad med söt/sur citrondressing
Dressing
Saft från en citron
En gnutta vatten
3 msk socker
0,5 tsk salt
Vitpeppar
Hur såg era middagar ut på 70-talet?
Visst är det nostalgi. Härlig tolkning. Ha en fin fredag Kram Pernilla
SvaraRaderagott... och visst är det roligt det där med vilken mat som var poppis olika tider!
SvaraRaderaHa en härlig fredag!
Å, vilken nostalgitripp du bjuder på. Jag tror det får bli hasselbackspotatis ikväll. Tonfisksallad har också ett festligt glitter över sig, finaste glasskålen gjorde vi den i. Fisk med äggsås minns jag också, gör det ibland. Fast för mig är allt 80-tal, var för liten på 70-talet.
SvaraRaderaåh skinka och mimosasallad ...det frambringar minnen
SvaraRaderaOch Glacé au four eller friterad camembert med hjortronsylt till som efterrätt! Högst nostalgiskt:)!
SvaraRaderaHasselbackare är en stor favorit. Och gissa om jag log när jag såg din nostalgilista på maträtter från 70-talet. Vi gjorde en annan nostalgirätt härom kvällen - päron med after eight på. :-)
SvaraRaderaÅh vilken nostaglitripp - tack snälla för den! Gott ser det ut också!
SvaraRadera//Tanja
Mmm... goa minnen ❤
SvaraRaderakram Malin