fredag 4 december 2015

Fotoutmaning v 49 - nostalgi

Mat är nostalgi! Till vardags på 70-talet minns jag att vi åt;

Kokt fisk med äggsås
Spenatsoppa med ägghalva
Leverbiff med ris och lingonsylt
Ravioli på burk
Burkskinka med mimosasallad och färskpotatis

Till fest serverades:
Gratinerad fläskfilé med hasselbackspotatis


och det är där jag blir riktigt nostalgisk. 
Jag minns hur gott och festligt jag tyckte det var.

Champinjongratinerad fläskfilé
4 portioner

6oo g fläskfilé
1 tsk salt
vitpeppar
Riven ost
Svampstuvning
1 stor burk champinjoner
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
1,5 -2dl svampspad
0,5 tsk salt
Vitpeppar

Gör så här
Lägg fläskfilén på stekgaller i långpanna
Gnid in köttet med salt och peppar
Sätt in filén i ugn i 175 grader i 45 minuter
Hacka svampen något och fräs den i margarin
Strö över mjölet och späd med grädde och svampspad
Låt koka några minuter
Salta och peppra
Skär filén i skivor
Lägg dem i en ugnsfast form
Bred den avsvalnade stuvningen över köttet
Strö över rikligt med ost
Sätt in fatet i 275 grader i 10-15 minuter


Hasselbackspotatis
4 portioner

12 medelstora potatisar
3 msk margarin
1,5 tsk salt
1 msk ströbröd

Gör så här
Skala potatisen
Skär potatisen i tunna skivor men ej helt igenom
Ställ potatisen med skivorna uppåt i en ugnsfast form
Smält margarinet och pensla potatisen
Ugnsstek potatisen i 225 grader i 45 minuter
Ej för stark undervärme
Pensla då och då med det smälta margarinet
När potatisarna fått lite färg strö över salt och ströbröd

Tomat- och gurksallad med söt/sur citrondressing

Dressing
Saft från en citron
En gnutta vatten
3 msk socker
0,5 tsk salt
Vitpeppar

Hur såg era middagar ut på 70-talet?


Fröken Foto bjuder på mer nostalgi,
klicka här!

8 kommentarer:

  1. Visst är det nostalgi. Härlig tolkning. Ha en fin fredag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. gott... och visst är det roligt det där med vilken mat som var poppis olika tider!
    Ha en härlig fredag!

    SvaraRadera
  3. Å, vilken nostalgitripp du bjuder på. Jag tror det får bli hasselbackspotatis ikväll. Tonfisksallad har också ett festligt glitter över sig, finaste glasskålen gjorde vi den i. Fisk med äggsås minns jag också, gör det ibland. Fast för mig är allt 80-tal, var för liten på 70-talet.

    SvaraRadera
  4. åh skinka och mimosasallad ...det frambringar minnen

    SvaraRadera
  5. Och Glacé au four eller friterad camembert med hjortronsylt till som efterrätt! Högst nostalgiskt:)!

    SvaraRadera
  6. Hasselbackare är en stor favorit. Och gissa om jag log när jag såg din nostalgilista på maträtter från 70-talet. Vi gjorde en annan nostalgirätt härom kvällen - päron med after eight på. :-)

    SvaraRadera
  7. Åh vilken nostaglitripp - tack snälla för den! Gott ser det ut också!

    //Tanja

    SvaraRadera