Välkommen!

måndag 7 december 2015

Griljerade tunna revbensspjäll med apelsin och ingefära och varm julsallad



Idag bjuder jag på julig mat med apelsintema.
Honungsglaserade revben är ett måste på vårt julbord och när jag experimenterade härom veckan med en annan glaze på revbenen suckades det tungt här hemma. 
Att det ska vara så svårt att byta ut och prova nytt!! 
Nej, helst ska allt vara och smaka som det alltid gjort... 
Jag tycker nog att man ska försöka vara öppen och inte rädd för att prova nytt, 
blir det inte bra kan man ju alltid att gå tillbaka till det gamla och invanda.
(Så länge min egen mamma inte börjar blanda rivet apelsinskal i chokladkrämen i de tunna knäckflarnen... för de ska smaka som de alltid gjort, utan apelsinsmak ;) 
Hur som helst, revben med smak av apelsin och ingefära var inte alls så tokigt, 
och en varm julsallad med söta gulbetor, apelsin och morot 
är ett trevligt alternativ på julbordet som passade utmärkt till revbenen.

Revbensspjäll med apelsin och ingefära
4 portioner

2 kg tunna spjäll
2 msk olja
1 msk soja
0,5 tsk salt
2 krm svart peppar
1 msk färsk riven ingefära
1,5 msk flytande honung
Skala av 2 tvättade apelsiner
Garnering 
Apelsinklyftor

Gör så här
Blanda alla ingredienser till glasyren
Lägg spjällen på en bakpappersklädd plåt med bensidan uppåt
Pensla halva mängden glasyr på spjällen
Stek dem i 200 grader i mitten av ugnen
ca 20 minuter på bensidan
Ta ut, vänd på spjällen och pensla andra sidan med resterande glasyr
Stek dem vidare mitt i ugnen i ca 30 minuter

Varm julsallad
4 portioner

3 morötter
2 apelsiner
1 rödlök
2 gulbetor
0,5 msk riven färsk ingefära
1 msk finhackad rosmarin
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar
2 msk olivolja

Gör så här
Skala och dela morötterna i mindre bitar
Skär apelsinerna och dela dem i kvartar
Skala och klyfta löken
Koka gulbetorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka men har tuggmotstånd
Riv ingefäran och blanda samtliga ingredienser, utom betorna, på en bakpappersklädd plåt
Rost mitt i ugnen i 225 grader i 30-35 minuter
Ta ut plåten
Skala de kokta betorna och dela dem i kvartar
Vänd ner betorna i blandningen
Servera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar