torsdag 10 december 2015

Saffranssås med rödspätta och räkor

Saffran - denna guldgula krydda som vi nog mest förknippar med jul och Lucia men som går att använda vid så många andra tillfällen. Trots det är det som att saffranet glöms bort resten av året och gör sig först påmind när advent närmar sig. 
Till helgen är föräldrar/svärföräldrar hitbjudna på mat och då tänkte jag bjuda på ett av middagstipsen jag fick till månadens middagstips i november som hade just saffran som tema, nämligen Livsnjutarnas saffranssås med rödspätta och räkor. Jag provlagade den förra veckan och den gick hem hos övriga familjen,
 så då bestämdes det att den skulle vi bjuda på. Sen får vi se vad den äldre generationen tycker... 

Saffranssås med rödspätta och räkor
3-4 portioner

500-600 g rödspättafiléer
1 liten purjolök
1 liten morot
2,5 dl vitt vin
1,5 msk fiskfond
2,5 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
0,5 g saffran
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk tomatpuré
2 krm torkad timjan
ca 1 tsk salt
Smör och olivolja till stekning
Till servering
15 skalade räkor
Persilja
Kokt, pressad potatis
Gröna ärtor

Gör så här
Skölj och skiva purjolöken tunt
Skölj, skala och finhacka moroten
Fräs purjolök och morot i matfettet i några minuter
Tillsätt matpurén och låt fräsa med en stund
Häll i vitt vin, fond, timjan och saffran och låt koka upp
Tillsätt creme fraiche och grädde
Pressa i vitlöksklyftan
Låt koka ihop några minuter
Smaka av med salt
Salta rödspättsfiléerna på båda sidor och rulla ihop till rullader
Lägg ner dem i saffranssåsen och låta sjuda ca 10 minuter
När fiskköttet är vitt är fisken färdig
Toppa med räkor och låt stå på eftervärme ca 3 minuter
Strö över hackad persilja och servera genast


Hur har ni det förresten med julkänslorna nu när det precis är två veckor kvar till dopparedan? Känner ni av julstressen eller tar ni er tid att njuta av adventsmys? Själv känner jag mig faktiskt rätt lugn, julklapparna är i stort sett fixade och av allt det andra styret som brukar vara till jul gör jag bara det jag känner för, t ex så blir det inga pepparkakor bakade, de finns ju att köpa, lussebullar är det ingen här hemma som frågar efter, så varför lägga ner tid på att baka det, städa gör jag där det behövs, alltså inte mer än vanligt, julgardiner har jag inte satt upp några i år... 
Ja, listan kan göras lång av det jag INTE har gjort. 
Däremot tycker jag att julgodis är gott så det har jag gjort :)
Fler recept på julgodis kommer inom kort. 
Det har också tänts en hel del ljus, pyntats med blommor och druckits glögg, 
för det gillar jag :)

Fin torsdag!

2 kommentarer:

  1. Men så roligt att läsa att fisken föll familjen i smaken och att ni till och med ska bjuda den äldre generationen på den. Det glädjer oss något oerhört!
    Vi känner oss också rätt lugna i dessa juletider, här brinner det många ljus varje kväll, vi doftar på vår hyacint och har högläsning för varandra ur "En julsaga" för tolfte året i rad. Vi gör sådant som faller oss in att göra, det är ändå bara vi två hela julen. Men maten satsar vi på som alltid!
    Kramizar på dig och tack för länken. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det passar bra att bjuda på lussebullefisk i helgen :)
      Kramar till er!

      Radera