söndag 13 december 2015

Saffranstårta med hallon - en fryst tårta med juliga smaker av saffran, kanel och kardemumma

Lusse Lelle, Lusse Lelle elva nätter före jul...
Blir inte mycket till Lucia-firande här hemma idag, 
jag har ju inte ens bakat några saffransbullar i år...
men pepparkakor och glögg ska det bli 
och så har vi en bit saffranstårta kvar från gårdagen som vi kan smaska på :)
Hur kommer du fira Lucia idag?

Saffranstårta med hallon
10-12 bitar

Mandelbotten
150 g mandelmjöl
1,5 dl florsocker
2 tsk kanel
3 äggvitor
Saffransparfait
0,5 krm saffran
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1,5 dl florsocker
0,5 tsk stött kardemumma
Garnering 
Hallon

Gör så här
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form men löstagbar kant, 24 cm i diameter
Smörj formen
Blanda mandelmjöl med florsocker och kanel
Vispa äggvitorna till fast skum
Vänd ner mandelsockret
Bred ut smeten i formen
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter
Låt mandelbottnen kallna
Vispa äggulor och florsocker pösigt
Tillsätt kardemumman 
Blanda ner saffranet i grädden
Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten
Bred ut smeten på den kalla mandelbottnen
Täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 3 timmar
Har den stått länge i frysen bör den tempereras en stund före serveringen
Garnera med hallon


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar