söndag 17 januari 2016

Bröd för alla sinnen



Förra helgen bakade jag bröd medan jag städade ut julen. Funkade hur bra som helst då brödet mest ska stå och jäsa och bara behöver pysslas om korta stunder.
Receptet är från bakboken Bröd för alla sinnen. En titel jag tolkar som att mår bara magen bra så mår även sinnet bra, för magen mår sannerligen bra av detta bröd som är fullproppat med nyttiga kärnor och frön.  
Var bara uppmärksam på att kärnor och frön behöver ligga i blöt ett dygn. 
Krävs alltså lite planering och förberedelse innan du drar igång med baket.


Mustigt formbröd med kärnor och frön
2 stycken

Dag 1
2 dl rågkross
2 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
2 tsk salt
4 dl kokande vatten

Dag 2
1 pkt jäst (50 g)
3,5 dl filmjölk
1,5 dl sirap
8 dl grovt rågmjöl
ca 4 dl vetemjöl special

Gör så här

Dag 1
Lägg rågkross, solroskärnor, linfrön och salt i en bunke 
Häll på det kokande vattnet
Blanda om
Täck över och låt stå i rumstemperatur 1 dygn

Dag 2
Smula jästen över kross- och fröblandningen
Tillsätt filmjölk och sirap
Blanda om
Arbeta in rågmjölet och det mesta av vetemjölet till en smidig, ganska lös deg
Låt den jäsa övertäckt 1-2 timmar
Tryck ihop degen i bunken och ta upp den på mjölat bakbord
Dela den i 2 delar
Lägg delarna i två bakplåtsklädda, avlånga brödformar à 1,5 L
Platta till ytan och strö över vetemjöl
Låt bröden jäsa övertäckta ytterligare 1 timme
Sätt på ugnen på 175 grader
Grädda bröden i nedre delen av ugnen tills de fått fin färg och är nästan genomgräddade, ca 1 timme
Stjälp upp dem och lägg dem upp och ner på ugnsgallret
Låt dem få lite färg och bli helt genomgräddade, ca 15 minuter
Låt dem kallna på galler, inlindade i bakdukar

2 kommentarer: