tisdag 12 april 2016

Nyfiken på andra bloggare - Ekoista

Jag vet inte hur det är med dig men visst är det så att man fastnar lite lättare för vissa bloggar än andra, och jag började fundera på vad dessa "vissa" bloggar har som gör mig extra intresserad. Dessa funderingar ledde vidare till att jag började funderade på vad som gör att jag själv lägger ner flera timmar om dagen på att blogga och vad som egentligen driver andra bloggare att lägga ner så mycket tid på att skriva för bloggar.
Jag ser bloggandet som en hobby, som vilken annan hobby som helst. Jag likställer det med det intresse jag hade som barn att klippa bilder ur tidningar och klistra in dem till kollage i kollegieblock och sedan skriva ihop små texter till bilderna. 
När jag blev lite äldre byttes tidningarnas bilder ut mot egna fotografier som jag klistrade in i fotoalbum och skrev texter till. Nu hamnar fotografierna här i bloggen, med texter till...
Till att börja med startade jag upp bloggen Studio Livskraft, som idag är en trädgårdsblogg med vad som händer i vår trädgård, du hittar den HÄR, och insåg rätt snart att mitt liv kretsade en hel del kring mat och att mycket av det jag skrev om handlade om kost och matlagning. Därför bestämde jag mig för att starta upp matbloggen Min Lilla Kokvrå.
Det är anledningen till att jag bloggar, men det som får mig att dras och återkomma till andras bloggar är nog mycket beroende på gensvaret jag får från bloggaren. Skriver jag kommentarer så är det naturligtvis kul om bloggaren visar ett visst intresse och svarar tillbaka. Att det blir en dialog helt enkelt. En annan anledning är bloggarens kontinuitet, hur ofta vederbörande uppdaterar sin blogg. Det är ju inte så kul att kika in och det är samma blogginlägg som ligger kvar sedan flera veckor tillbaka. Då tröttnar man. Annars är det tänkvärda, intressanta inlägg med tillhörande fina bilder som fångar min uppmärksamhet.  

Jag måste erkänna att jag själv inte är så flitig med att surfa runt och kommentera på andras bloggar, skulle vilja hinna med att upptäcka fler nya, inspirerande bloggar men tiden räcker inte riktigt till. Men ibland dyker det upp små guldkorn som jag försöker hålla koll på och gärna kommenterar hos. 

Ekoista är en sån blogg, som drivs av Josefin, en kreativ tjej som håller hög nivå på sina inlägg kring ekologisk och naturlig mat utan gluten, mjölk och socker.
En annan blogg med mat som tema är Livsnjutarnas gourmetkök som jag följt under flera år nu och som jag särskilt inspireras av. Agnetas och Petris intresse för nya smakkombinationer inspirerar verkligen, och så uppskattar jag deras engagemang och uppmuntrande kommentarer.
Till sist är det bloggen Flower of Fame, som inte alls har med mat att göra, som jag vill lyfta fram. En av de bloggar jag läser dagligen och kommenterar mest hos. 

En bloggkompis som man kikar in och kollar av läget hos, helt enkelt. 
Pernilla levererar inlägg varje dag och gör oss läsare delaktiga i hennes vardag. Dessutom bjuder hon på välkomponerade bilder av spännande och annorlunda växter i fina stilleben.

Det är bloggarna/personerna bakom dessa tre bloggar som jag är lite extra nyfiken på och skulle vilja veta mer om. Vad får dem att lägga ner så mycket tid på sina bloggar? Vad är det som driver dem? Hur tycker de är en bra och intressant blogg ska vara för att locka dem att komma tillbaka?
Därför skickade jag ett mail till dessa tre (fyra) bloggare och undrade om de ville ställa upp och svara på några frågor.

Idag är det Josefin med bloggen Ekoista.se som vi ska få känna lite bättre och hennes tankar kring det här med att blogga.
Bild från EkoistaVad är roligast med att blogga?
Det roligaste med att blogga är att jag får göra något jag verkligen brinner för, dessutom på mitt eget sätt och mina egna villkor. Det var det som var anledningen till att jag startade bloggen men det som driver mig att fortsätta är all positiv respons jag får från mina läsare och följare. Det är så häftigt att okända människor skickar mail eller kommentarer och berättar att de gillar det jag gör! Jag tycker också att det är roligt att svara på kommentarer och frågor som kommer in via mail, d.v.s. att få lite kontakt med personer som läser min blogg.

Jag tycker också att Instagram är väldigt roligt, vilket jag ser som en del av bloggen. På min Instagram (ekoista_se) är jag lite mer aktiv än på bloggen och lägger upp mer vardagliga bilder men även sånt som hamnar på bloggen. Där är det lätt att få närmare kontakt med sina följare och det är också jätteroligt!

Vad är svårast med att blogga?

Det svåraste med att blogga är att det kan vara svårt att hitta tid till det. Jag har en lång lista med idéer på inlägg jag vill skriva och mat jag vill laga och lägga ut på bloggen. Jag skulle vilja blogga oftare och få ut alla mina inlägg jag har i tankarna, men det är svårt att hinna. Att blogga kan kräva mycket tid och många inlägg kräver en hel del jobb innan de kan publiceras. När jag publicerar ett recept lagar jag maten eller bakar bakverket, fotar och efterbehandlar bilderna i ett dataprogram innan jag börjar skriva inlägget. Ofta krävs det dessutom att jag provlagar det jag tänker göra innan jag får till receptet så som jag vill ha det. Ibland skriver jag långa inlägg där det krävs att jag kollar upp en del fakta innan jag publicerar det. Ett inlägg kan alltså ta en hel del tid att skapa trots att det ser väldigt enkelt ut för den som läser det.

Min lösning på detta problem är att jag försöker att inte lägga krav på mig själv så att jag blir stressad. Det viktigaste är att jag känner mig motiverad och att det är roligt. Därför bloggar jag när jag vill, kan och orkar. Det kan bli en varierande frekvens där jag vissa veckor publicerar endast ett inlägg medan jag andra veckor publicerar 6-7 inlägg. Det känns helt okej, för jag jobbar ändå heltid och är en småbarnsmamma utöver bloggandet.

Vilket av dina inlägg är det mest klickade?
Mitt inlägg om 
sockerdetox är väldigt populärt. Jag skrev inlägget i somras och det handlar om hur jag gör en sockeravvänjning efter att jag haft en period med för mycket sötsaker och mat jag inte mår bra av. I inlägget beskriver jag vad jag äter under en sockerdetox och hur jag tänker för att bli av med sötsuget. Det är många personer som hittar detta inlägg via google och jag har många besök till detta inlägg varje dag. Det verkar vara ett populärt ämne just nu!

Bild från Ekoista
Vad vill du inspirera till genom din blogg?
Jag vill inspirera till att äta nyttigt. Den mat jag lägger upp på min blogg är fri från gluten, socker och till största delen även mjölk. Jag försöker laga mat som är rik på näring och älskar också att pressa grönsaksjuicer i min råsaftcentrifug. Jag lagar också en hel del vegetarisk mat.

Jag vill att den mat jag bloggar om ska passa alla och inspirera till bra val och hälsosam mat. Det betyder inte att alla måste äta en vegetarisk kost utan socker, gluten och mjölk, men jag vill hjälpa till att bredda vyerna av vad man kan äta även om man vanligtvis äter allt.

Den mat jag lägger upp är ofta lättlagad så jag vill visa att det går att laga nyttig mat även i vardagen och att det inte behöver vara speciellt tidskrävande. Jag vill inspirera till en ny typ av matlagning som passar alla!


Vad ska en bra blogg innehålla för att locka dig att återkomma?
En bra blogg ska vara personlig, men inte privat. (Där har inte jag riktigt gått "hela vägen", men jag har i alla fall gått från att vara anonym till att visa vem jag är).

När det gäller innehållet i bloggen tycker jag det är bra med variation. Att ha olika typer av inlägg som man försöker få en jämn fördelning av är bra. Det kan handla om recept, tips, personliga inlägg eller åsiktsinlägg. Om man får en bra mix kan det locka fler läsare. Innehållet kan då passa en bredare målgrupp och läsarna behöver inte känna att det blir samma sak hela tiden.

Jag tycker också att en bra blogg ska ha många, fina bilder och detta jobbar jag väldigt mycket med. Det är också viktigt att tänka på hur man skriver saker och hur man bemöter sina följare. Det är roligt att få respons och positiv feedback, men man måste svara på den också och vara aktiv. Att blogga handlar inte bara om att skriva inlägg!

Tack, Josefin, för dina svar!

Som bloggare är det en hel del igenkänning i Josefins dilemman, som att få tiden att räcka till, till att både skriva inlägg, fota, redigera bilder och att vara aktiv och svara på kommentarer. Det är så sant, att blogga handlar inte bara om att skriva inlägg...

En matbloggares dilemma - att hinna arrangera och fota maten

Går du själv med tankar om att börja blogga men inte riktigt vet hur du ska komma igång har jag  tidigare skrivit ett inlägg om detta, där jag även länkar till en artikel med tips hur du kommer igång och vad du ska tänka på när du startar. 

Det inlägget hittar du HÄR.

Inom kort kommer du även få ta del av Livsnjutarnas gourmetkök och Flower of Fames tankar kring sitt bloggande.


                                         Tills dess; blogga lugnt!


8 kommentarer:

 1. Kul att få möta en ny bloggare och intressant med dina egna tankar kring bloggandet. Jag tycker också att det är som bäst när bloggen blir till ett möte. Älskar den där dialogen som uppstår och har mött många nya människor genom det. Dilemmat är dock alltid tiden. Svårt att balansera det som skall hinnas med med det en önskar hinna med. Är inte så flitig på att kommentera just nu, men läser så ofta som jag hinner. Allt gott! Liza

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, att måsten och önskan inte alltid går att kombinera.
   Kommer ihåg din gamla Coca cola flaska du hittade i din trädgård :)
   Det var den som fångade mitt intresse för din blogg den allra första gången. Behövs inte mycket för att göra mig intresserad ;)
   Letade fram det inlägget och ser att det var tre år sedan. Åren går...

   Radera
 2. Vad roligt att läsa och få upp ögonen för en för oss helt ny blogg! Ska bli trevligt att botanisera runt där. Ett mycket trevligt initiativ detta och du är ju för rar med dina värmande ord om oss. Du är precis en lika stor inspirationskälla för oss ska du veta!
  Kramizar och en fortsatt fin vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte ni blir besvikna hos Josefin. Där finns mycket intressant att läsa och gott att laga.

   Kramar till er!

   Radera
 3. Ekoista följer jag på instagram men har inte läst bloggen. Tack för tipset:) Ja tiden är den som sabbar för mig och min blogg, försöker skriva 1-3 inlägg i veckan men ibland lyckas jag inte. Det är mycket jobb bakom min blogg mellan varven jag är ju lite detektiv emellanåt:)
  Men jag är ändå nöjd jobbar ju heltid annars och bloggandet är min hobby.
  Jag gillar oxå mötet som sker mellan bloggar man känner en viss gemenskap. Kul att du låter några bloggare svara på frågor lul att läsa.
  Ha det gott
  kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någonstans måste man ju sätta ribban och vill man ha en blogg med mycket information som kräver en hel del research kanske man istället för korta inlägg varje dag väljer färre i antal men med så mycket mer innehåll.
   Tycker du har en bra blandning på din blogg och är imponerad av ditt arbete som du lägger ner och den kunskap du delar med dig av.
   Kram

   Radera
 4. Så kul att läsa om bloggen Ekoista. Så gulliga ord du skriver om oss tre bloggar.ser fram emot dina andra inlägg om bloggandet. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Pernilla!
   Gulliga bloggar förtjänar lite uppmärksamhet :)
   Kram

   Radera