Välkommen!

tisdag 27 september 2016

Hela sverige bakar 2016 och Birgittas bästa

Ikväll startar Hela Sverige bakar 2016 och precis som tidigare år är det tolv amatörbagare som kommer slåss om titeln bästa hemmabagaren och precis som vanligt är det Birgitta och Johan som är expertjury och kommer utse vem som värd den åtråvärda titeln och precis som vanligt kommer Tilde vara den som leder programmet och peppar och stöttar deltagarna när de blir stressade och tappar fotfästet en smula. Vem skulle inte gör det, tappa fotfästet, alltså ;) 
Dutsetts ju för en hel del stress och press, amatörbagarna.

Skulle vara kul att utmana någon/några i veckans tekniska utmaning. 
Är det någon som hänger på? Ska vi utmana varandra?
Är det ingen som är intresserad så lovar jag att utmana mig själv :)
Den som tittar ikväll får se vad det blir.
Hoppas det inte blir något allt för avancerat, som jag absolut inte klarar av...
Nåväl, ikväll vet vi som tittar vad det blir :)

Tills dess, håll till godo med Birgittas bästa, alltså mina bästa ;) kakor till fikat. Naturligtvis är de 7 till antalet, precis som sig bör ...


Chokladbrownie med seg kola och flingsalt

175 g smör, rumsvarmt
3,5 dl strösocker
1 dl kakao
0,5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl

Salt kola
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk flingsalt

Gör så här
Vispa ihop smör, socker, kakao, sirap och vaniljsocker med elvisp
Tillsätt äggen och vänd ner mjölet
Häll upp smeten i bakpappersklädd ugnsform, ca 24 x 24 cm
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter
Låt kakan kallna helt
Smält smöret till kolan i en kastrull
Blanda i grädde, socker och sirap
Koka upp och sjud till 122 grader
Rör omdå och då så inte kolan bränner fast i botten
Testa genom att göra kulprov, häll en klick smet i kallt vatten, 
när du rullar smeten ska det bli en fast kula
Doppa botten på kastrullen hastigt i kallt vatten,
så att kokningsprocessen avstannar
Häll kolan över kakan och strö över flingsalt
Låt kolan stelna i rumstemperatur, det tar några timmar
Skär upp kakan i bitar

Kolakakor
ca 40 st

100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Gör så här
Lägg alla ingredienser i en bunke och
blanda samman till en smidig deg
Rulla ut degen till tre fingertjocka längder,
nästan plåtlånga
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och
platta till dem något
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 12 minuter
Skär längderna i bitar medans de är varma
Låt svalna på galler och plocka isär

Äppeltosca

Smeten
100 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl grädde el mjölk
1-2 st äpplen

Kokostosca
100 g smör
1 dl farinsocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 dl kokosflingor
2 krm mald kanel

Gör så här
Smöra och bröa en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter
Smält smöret till smeten och låt svalna
Vispa ägg och socker pösigt
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, matfettet och vätskan
Skala och skiva äpplena
Häll smeten i formen och fördela äppelskivorna i smeten
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter,
prova med en sticka, den ska inte vara kladdig
Förbered under tiden kokostoscan
Blanda samman alla ingredienser i en kastrull
Värm massan försiktigt under omrörning tills alltsammans blandats och tjocknat
Bred kokostoscan över kakan
Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda i ytterligare någon minut 
eller tills den fått lite färg

 
Kokostoppar
30 stycken

3 äggvitor (ca 1 dl)
6 dl kokosflingor
25 g smör
2,5 dl strösocker
Topping 
Florsocker
Saft och zest från en citron

Gör så här
Vispa sönder äggvitorna lätt i en kastrull
Blanda ner kokos, smör och socker
Sjud massan på svag värme tills den tjocknar och håller formen
Fördela smeten i toppar på plåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen i 190 grader i ca 10 minuter
Låt kakorna kallna
Blanda lite citronsaft och florsocker till önskad konsistens
Doppa topparna i glasyren och strö lite zest på toppen 

Röd vinbärskaka
ca 24 bitar

200 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
ca 250 g vinbär

Gör så här
Smält smöret
Knäck äggen i bunke
Tillsätt socker och vanilj
Vispa ihop lite lätt med en vanlig visp
Tillsätt mjöl och smör
Blanda till en slät smet
Häll den i en bakpappersklädd långpanna eller mindre ugnsform
Strö över bär
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter
Låt svalna
Skär upp i rutor

Polkagrisdrömmar

100 g smör
3 dl socker
1 dl krossade polkagrisar
1 dl raps- eller matolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl

Gör så här
Rör samman smör, socker och polkagrisar
(polkagrisarna går lättast att krossa i påse med en hammare)
Tillsätt oljan, lite i taget
Blanda hjorthornssaltet med mjölet och rör i
Forma till små kakor på bakplåtspapper
Grädda i 150 grader i 20 minuter

Drömrulltårta med smörkräm

Rulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Smörkräm
100 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver
Vänd ner blandningen i smeten
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna
Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 5 minuter
Stjälp upp kakan på sockrat papper
Dra bort pappret som kakan gräddats på
Låt kallna
Rör smöret och florsockret poröst till smörkrämen
Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggulan
Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop
Låt drömrulltårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras

2 kommentarer:

  1. Jag tittade på förra säsongen men blev faktiskt mest förtjust i den danska sändningen, såg du den?

    Så låg på energi här så hoppar den tekniska utmaningen men vilken kul idé. Hoppas du får med dig flera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Näpp, såg ingen dansk sändning.
      Att utmana mig själv kanske inte var en så god idé vid närmare eftertanke...;)
      Regnbågstårta med vit marsipan... Kanske har jag tagit mig vatten över huvudet.
      Men jag ska naturligtvis göra mitt bästa för att klara utmaningen. Har jag sagt det, så har jag...

      Radera