Välkommen!

måndag 28 november 2016

Exotisk mathavresallad med lins- och rårisbiffar




Kommer ni ihåg att jag blandade till den indiska kryddblandning 
garam masala förra veckan?


Den har jag nu använt när jag lagade lins- och rårisbiffar ur boken 
Här kan du läsa om den.
Och jag kommer säkert få användning fler gånger av kryddblandningen. 
Gillar nämligen indisk mat :)
Även receptet på den exotiska mathavresalladen kommer från boken.

 Lins- och rårisbiffar
ca 15 stycken

1,5 dl råris
1 dl röda linser
2 dl vatten
0,5 tsk garam masala (recept här)
0,5 tsk salt
0,5 tsk gurkmeja
1 morot
1 vitlöksklyfta
3 cm röd chili
1 ägg
1,5 tsk potatismjöl
2 msk hackad färsk basilika
3 msk rapsolja till stekning

Gör så här
Koka råriset enligt anvisningen på förpackningen
Låt svalna något
Skölj linserna noga, lägg dem i en kastrull och häll på vattnet
Koka upp och tillsätt garam masala, salt och gurkmeja
Koka tills vattnet är borta och linserna klara
Blanda ris och linser i en skål
Skala och riv moroten och lägg ner i skålen
Pressa i vitlöken
Hacka chilin och tillsätt chilin, ägg, potatismjöl, basilika och honung
Blanda väl
Värm upp en stekpanna på medelstark värme och häll på lite rapsolja
Stek biffarna ca 3 minuter på varje sida, de ska få en fin ljusbrun yta.
Lägg dem i en form och ställ in i ugnen så att de inte kallnar



Exotisk mathavresallad
4 portioner

2 dl mathavre
2-3 dl vatten
1 krm gurkmeja
1 tsk örtsalt
100 g rödkål, strimlad
0,5 nätmelon, tärnad
1 äpple, tärnat
0,5 apelsin, tärnad
60 g ruccola
3 msk granatäpplekärnor
0,5 dl rostade osaltade cashewnötter, hackade
0,5 dl valnötter, hackade

Gör så här
Skölj mathavren och lägg i en kastrull
Häll över vattnet och kryddorna
Koka i 15-20 minuter
Låt svalna
Blanda grönsaker och frukt och lägg på ett stort fat
Strö över granatäpplekärnor och nötter

Dressing
3 msk rapsolja
1 tsk örtsalt
4 msk pressad apelsin
2 msk pressad citron
0,5 msk flytande honung
2 krm torkad oregano
1 krm svartpeppar
0,5 tsk salt

Gör så här
Blanda alla ingredienser och ringla över salladen
Pressa en halv apelsin över före servering


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar