Välkommen!

söndag 27 november 2016

Smått, gott och värmande på 1:a advent


I jakten på något varmt alternativ till glöggen snubblade jag över detta äppelvin som i princip smakar som flytande äppelkräm :) och spetsat med Xanté blir det en perfekt välkomstdrink på adventsminglet. Servera med mandel.


Eller helt enkelt en värmande drink en kall vinterdag...
Tyvärr lyser kylan och snön med sin frånvaro idag på 1:advent :(  Det hade varit mysigt med rimfrost och snö utanför fönsterna när adventsljusen tänds.



Värmande äppeldrink
1 glas 

15 cl Varm & Kall
4 cl Xanté (päronkonjak)
1 cl honung, flytande 

Hetta upp vinet utan att det börjar sjuda
Häll upp i värmetåligt glas
Tillsätt Xanté och flytande honung
Rör om



Till adventsfikat eller som kontrast till starka ostar och salta röror på adventsminglet passar det fint med pepparkaksbollar och saffranstryffel.

Pepparkaksbollar
ca 50 stycken

250 g mandelmassa
200 g smör
4 dl havregryn
150 g pepparkakor
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda
Garnering
200 g mörk choklad
200 g mandelspån

Gör så här
Riv mandelmassan grovt
Skär smöret i mindre kuber
Mixa snabbt i matberedare eller rör med degkrokar med elvisp
Rulla bollar och lägg dem en stund i kylen
Hacka mandelspånen
Smält chokladen över vattenbad
Doppa bollarna i chokladen och rulla i mandelhacket






Saffranstryffel med vit choklad
ca 30 stycken

1,5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 pkt saffran à 0,5 g
300 g vita chokladknappar
1 msk smör
Kokossocker att rulla i

Gör så här
Koka upp grädde, honung och saffran
Lägg chokladknapparna i en skål


Häll den heta gräddblandningen över chokladen 
Rör med en värmetålig slickepott eller sked till en jämn massa
Tillsätt smöret och fortsätt röra tills det smält
Lägg plastfolie över skålen
Ställ den i kylen en timme tills smeten stelnat
Forma smeten så gott det går till runda bollar med hjälp av två teskedar
Lägg bollarna på ett bakplåtspapper
Ställ tryfflarna i kylen i 10 minuter
Rulla dem till fina bollar


Rulla tryfflarna i kokossocker


Tryfflarna håller ca en vecka i kylen.
De går också bra att frysa in.


Önskar er en mysig start på advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar