Välkommen!

Välkommen!

måndag 21 november 2016

Garam masala


Garam masala är en indisk kryddblandning som de lins- och rårisbiffar jag planerar att laga i veckan ska smaksättas med. Receptet på denna kryddblandning varierar säkert en hel del men de kryddor jag tänkte blanda i min garam masala var spiskummin, kardemumma, kryddnejlika, koriander, svartpeppar, paprikapulver, kanel och muskotnöt. Upptäckte dock att jag inte hade någon kryddnejlika hemma, så det får jag ta och handla hem så kryddblandningen blir komplett.


Och här kommer proportionerna på kryddorna...


1 msk spiskummin
2 tsk kardemumma
1 tsk koriander
0,5 tsk svartpeppar
2 krm paprikapulver
2 krm kanel
1 krm kryddnejlika
1 krm muskotnöt

Häll kryddblandningen i en burk med tättslutande lock.
Förvara torrt och svalt

6 kommentarer:

 1. Blir hungrig bara jag ser fotot :-) Du som har så mycket bra recept, har du möjligtvis något på att blanda sin egen krydda till vörtbröd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr :( Vörtbröd har jag aldrig bakat.
   Det får det allt ta och bli ändring på...

   Radera
  2. Vad tror du om det här? Enda jag hittade när jag sökte.

   http://allagodating.se/2015/10/28/hemgjord-vortkrydda-ett-maste-for-brodbak-i-december/

   Köpevarianten har kardemumma och inte kanel och ingefära men det är ju lätt att ämdra på. Det jag saknar i receptet är maltsmaken, den gillar jag i köpevarianten. Däremot ogillar jag citronsyran, villet jag inte såg förrän jag kom hem. Så påsen blir nog mer en inspiration till att få till ett eget recept än en ingrediens.

   Radera
  3. Nu får du mig engagerad, igen... :)
   Här kommer ett förslag på recept med maltsmak, egen komposition som jag absolut inte går i god för, har inte testat det, bara en idé jag fick, men du får gärna provbaka och rapportera om det blir av, själv känner jag att tiden inte riktigt räcker till för brödbak just nu, eller om du själv kommer på någon egen variant.
   Det trixiga kan nog bli att få tag på rågmalt, som är min idé till maltsmak på vörtbrödet. Har du en finsk affär i din närhet så testa där.
   Här kommer ett recept av den pålitliga Ernst att utgå från.

   http://www.koket.se/jul-med-ernst/ernst-kirchsteiger/vortbrod--ernsts-recept/

   Byt ut rågmjöl mot rågmalt, kanske inte hela mängden, man får testa, och lägg till fänkål, anis och kanel till receptet.
   Idén till rågmalt fick jag från den finska påskdesserten memma.

   Fortsättning följer, eller...

   Radera
  4. Smart tänkt! Rågmalt inköpt på finsk affär och de blev riktigt involverade i min cross over bakning. Vet inte när själva bakandet blir men det kommer på bloggen.

   Radera
  5. Haha, vad kul!! Ska verkligen bli spännande att följa. Lycka till!!

   Radera