Recept ur kokboken Sydamerika - min matpassion.
Brukar köpa på mig hel kyckling när det är bra pris. Blir både billigare och ger mer smak. Ofta lagar jag hel kyckling i ugn men igår delade jag kycklingen och smorde in kycklingdelarna med örtig chimichurrisås.
Chimichurrikyckling
4 portioner
1 hel kyckling, ca 1,6 kg
1 grön chili
1 kruka oregano
1 kruka persilja
1 kruka mynta
1 kruka koriander
3 vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk strösocker
1 dl olivolja
2 lime
Salt
Peppar
Gör så här
Skär chilin i mindre bitar,
kärna ur den först om du föredrar en mildare sås
Lägg alla örter med både stjälkar och blad tillsammans med chili, vitlök, vinäger, socker, olivolja, skalet från 1 lime och saften från 2 i en blender
Mixa slätt och smaka av med salt och peppar
Smörj in kycklingen med chimichurrin, antingen hel eller i delar,
fördelen med att dela den redan från början är att tillagningen går lite snabbare och att den redan är delad vid servering
Sätt in kycklingen mitt i ugnen i 225 grader och stek i 15 minuter
Sänk sedan värmen och stek färdigt i 175 grader ca 50 minuter
fördelen med att dela den redan från början är att tillagningen går lite snabbare och att den redan är delad vid servering
Sätt in kycklingen mitt i ugnen i 225 grader och stek i 15 minuter
Sänk sedan värmen och stek färdigt i 175 grader ca 50 minuter
Stick en provnål i kycklingen för att pröva om kycklingen är färdig
Vätskan som kommer ut ska vara ofärgad
Ta ut kycklingen och låt den vila i 15 minuter före servering
Servera med resterna av chimichurrin och ris
Trevlig valborg!
Vätskan som kommer ut ska vara ofärgad
Ta ut kycklingen och låt den vila i 15 minuter före servering
Servera med resterna av chimichurrin och ris
Trevlig valborg!
Vilka härliga smaker på kycklingen😊 Ha en fin Valborg
SvaraRaderaKram Milla