Välkommen!

torsdag 4 maj 2017

Stekt strömmingsflundra

Fick syn på sillfiléer i frysdisken häromdagen  och blev sugen på stekt strömmingsflundra. Köpte sill och stekte strömming ;)
Vad är skillnaden, egentligen? Är det i vilket vatten de är fiskade? 
Tyckte spontant att sillfiléerna var större än de strömmingsfiléer jag normalt brukar steka strömmingsflundra av. Men de strömmingarna brukar vara pimplade i Bråviken och inte från frysdisken.
Hur som helst funkade det utmärkt med sill till strömmingsflundrorna och de smakade precis som de skulle.
En annan undran är om ni brukar servera lingon till stekt strömming?
Själv är jag inte uppväxt med det men de gamla på boendet där jag tidigare jobbade skulle alltid ha lingon till strömmingen, så nu äter jag det också. 


Stekt strömmingsflundra
4 portioner

600 g rensad strömming
1 tsk salt
Vitpeppar
1 kruka persilja, klippt
3-4 msk smör till stekning
Panering
1 ägg
1 tsk salt
1 dl ströbröd

Potatismos
1 kg potatis
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 klick smör
1 gnutta socker

Gör så här
Skala potatisen och skär i bitar
 Koka den mjuk i lättsaltat vatten 10-15 min
 Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress 
eller mosa med en stöt direkt i kastrullen
 Värm mjölken och rör ner i potatisen
Smaksätt med salt, peppar, smör och socker
 Rör moset luftigt

Lägg ut de rensade strömmingarna med köttsidan upp och salta och peppra 
Fördela persiljan på halva antalet


Lägg ihop strömmingarna två och två
Vänd dem i uppvispat ägg


Vänd dem i ströbröd blandat med salt


Bryn smör och stek flundrorna på måttlig värme så paneringen inte bränns
Stek på varje sida i 3-4 minuter
Servera med potatismos och rårörda lingon



Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar