Fick syn på sillfiléer i frysdisken häromdagen och blev sugen på stekt strömmingsflundra. Köpte sill och stekte strömming ;)
Vad är skillnaden, egentligen? Är det i vilket vatten de är fiskade?
Tyckte spontant att sillfiléerna var större än de strömmingsfiléer jag normalt brukar steka strömmingsflundra av. Men de strömmingarna brukar vara pimplade i Bråviken och inte från frysdisken.
Hur som helst funkade det utmärkt med sill till strömmingsflundrorna och de smakade precis som de skulle.
En annan undran är om ni brukar servera lingon till stekt strömming?
Själv är jag inte uppväxt med det men de gamla på boendet där jag tidigare jobbade skulle alltid ha lingon till strömmingen, så nu äter jag det också.
Stekt strömmingsflundra
4 portioner
600 g rensad strömming
1 tsk salt
Vitpeppar
1 kruka persilja, klippt
3-4 msk smör till stekning
Panering
1 ägg
1 tsk salt
1 dl ströbröd
Potatismos
1 kg potatis
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 klick smör
1 gnutta socker
Gör så här
Skala potatisen och skär i bitar
Koka den mjuk i lättsaltat vatten 10-15 min
Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress
eller mosa med en stöt direkt i kastrullen
Värm mjölken och rör ner i potatisen
Smaksätt med salt, peppar, smör och socker
Rör moset luftigt
Lägg ut de rensade strömmingarna med köttsidan upp och salta och peppra
Fördela persiljan på halva antalet
Lägg ihop strömmingarna två och två
Vänd dem i uppvispat ägg
Vänd dem i ströbröd blandat med salt
Bryn smör och stek flundrorna på måttlig värme så paneringen inte bränns
Stek på varje sida i 3-4 minuter
Servera med potatismos och rårörda lingon
Servera med potatismos och rårörda lingon
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar