lördag 18 november 2017

Köttfärsgratäng med ris och en höstsallad


Gårdagens middag blev en allt-i-ett-gratäng
Så smidigt att laga hela middagen i en och samma form.
Till köttfärsgratängen bjöd jag på en höstsallad med äpplen, päron och rostade valnötter med en god dressing till.

Köttfärsgratäng med ris
4 portioner

4 portioner kokt ris
500 g nötfärs
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl creme fraiche
1 dl chilisås
2 tsk curry

Gör så här
Koka ris enligt förpackningen,
det går också bra att använda ris som blivit över från tidigare middag
Ansa och skär purjolöken i fina strimlor
Bryn purjolök tillsammans med köttfärs och pressa i vitlök
Blanda creme fraiche, chilisås, salt, peppar och curry i en skål
Lägg riset i botten på en gratängform
Fördela köttfärsröran över riset
Häll såsen över till sist
Grädda i ugnen i 250 grader i ca 10-15 minuter

Höstsallad

100 g valnötter
2 röda äpplen
1 päron
2 avokador
1 lime, saften
150 g blandad sallad
Dressing
2 msk vit balsamvinäger
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung
1 msk vatten
1,5 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Rosta valnötterna i en het panna tills de fått lite färg
Låt svalna
Kärna ur och skär äpple och päron i klyftor
Gröp ur avokado och skär fruktköttet i bitar
Blanda frukt och avokado och pressa över limesaft för att undvika missfärgning
Blanda ihop dressingen 
Vänd ner salladen i frukten och häll över dressingen
Strö över valnötterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar