Välkommen!

Välkommen!

onsdag 24 januari 2018

Ekonomi - hiss eller diss?

Vad känner ni när ni läser ordet ekonomi? Är det något ni dissar och överlåter åt andra att sköta? Eller tycker ni det är kul att ha koll på pengarna och veta vad ni har råd att använda dem till?
Vår resa till Nya Zeeland grävde ett ganska djupt hål i vårt sparkapital, så i år tänkte jag lära mig mer om aktier och skaffa mig en aktieportfölj. 
Ekonomi har alltid intresserat mig. Redan som barn lärde jag mig att spara av min veckopeng. Några kronor vill jag minnas att jag, som typ 6-åring, la varje vecka i min spargris. En gång om året tömdes spargrisen, då fanns det även pengar från födelsedagen osv i grisen, och pengarna sattes in på banken. Det var på den tiden då man hade en bankbok där man såg hur mycket pengar man hade på sitt sparkonto :) 
Men jag minns tyvärr inte om det var något speciellt jag sparade till eller om pengarna helt enkelt sparades för att finnas som en tillgång när jag fyllde 18 år och flyttade hemifrån. Sedan har sparandet fortsatt under åren...
Eftersom jag själv har vuxna barn skulle det vara kul att höra hur man idag lär sina barn pengars värde, med tanke på att man inte längre använder kontanter i lika stor utsträckning som tidigare. Berätta gärna hur du lär dina barn förstå att saker kostar pengar och hur de kan spara för att få något de önskar. 
Eller är det fortfarande mynt och sedlar som gäller för de minsta? 
Vid vilken ålder ger man sina barn ett bankkort att handla för?


Att vi har kunnat finansiera vår resa för fyra personer till Nya Zeeland beror på att vi varje månad under många år har sparat i fonder. Inte bara för att ha till resor och nöjen utan även för att ha en buffert när det uppstår plötsliga utgifter, som det kan göra när man har hus, bil och barn. 
Men i år tänkte jag alltså lära mig mer om aktier, som förhoppningsvis ska ge lite mer avkastning än våra fonder. Nu tänker jag inte att jag ska göra några snabba klipp utan jag pratar om långsiktigt sparande, minst 3-5 år. Vi är inte helt barskrapade utan det finns fortfarande pengar att tillgå om något akut skulle inträffa :)
Det som är den stora skillnaden, som jag förstår det, mellan att spara i fonder och köpa aktier är att fondförvaltare tar betalt för att bevaka mina fonder. En kostnad jag alltså slipper om jag handlar mina aktier själv. 
Men det innebär också att jag måste ägna mer tid till att själv följa aktiernas upp- och nedgång. Dessutom är det ändå inte gratis att handla med aktier. Det finns en avgift, courtage, som är ett mäklararvode för utförd tjänst, att ta hänsyn till också när man jämför för- och nackdelar mellan fonder och aktier. 
En annan fördel med att köpa aktier ska vara att man får ta del av utdelningarna, men det är något jag måste läsa på mer om.
Aktier är aktier oavsett vilken form man väljer att ha dem i och kan sjunka även i en fond. Därför är det viktigt att sprida riskerna och köpa/spara inom olika branscher och från olika länder. Och det är viktigt att tänka att det är ett långsiktigt sparande. Ska man spara till en resa om ett år är aktier inget bra alternativ. Egentligen finns det nog inga bra kortsiktiga sparformer idag, då räntan på sparkonton är noll hos de flesta banker, utan ska det sparas pengar så är det långsiktigt sparande som gäller. Sen finns det ju en hel del man kan göra för att minska sin konsumtion och på det viset spara pengar, men det tar vi i ett annat inlägg.
Jag har som sagt redan en fondportfölj med 6 olika aktiefonder och dessutom en räntefond med minimal risk som egentligen kan ses som vår buffert för oförutsedda utgifter. Aktiefonderna har jag samlade i ett ISK-konto (investeringssparkonto). 
En sparform för privatpersoner utan krångliga deklarationsregler. Kontot schablonbeskattas så man behöver inte skatta och deklarera för varje enskild affär. På det kontot kommer jag även samla mina aktier. 
Min plan är alltså att starta upp en aktieportfölj. Men det jag allra först ska börja med är att jämföra avgifterna på mina fondkonton med courtaget på olika aktier för att se hur stor skillnad det kan vara.
Vad har ni för erfarenheter kring sparande, fonder och aktier? Berätta gärna hur ni tänker kring det. Skulle ni tycka det vore intressant att följa hur jag tänker och vad jag väljer för aktier i min portfölj? 
Finns det något intresse för att läsa om ekonomi här på bloggen? Få lite tips och idéer kring sparande och vardagsekonomi?


Ha det gott!
Birgitta


6 kommentarer:

 1. Har också tänkt att börja spara i aktier, men har inte tagit tag i det.
  Vill gärna följa hur u gör så kanske jag oxå kan komma igång:)
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Liten sporre att verkligen ta tag i saken och inte bara låta tiden gå.
   Återkommer med rapport. Det är inte alldeles enkelt. Många nya ord att lära sig vad de betyder. Kurslimit t ex är ett ord jag måste förstå innan jag köper min första aktie. Kram

   Radera
 2. Hej!
  Roligt att du blivit nyfiken på aktier och funderar på att spara långsiktigt. Min erfarenhet är fonder innan -08 och sedan aktieplaceringar efter finanskrisen. Investerade mycket i utdelningsaktier under 2009-2014 för att hålla risken nere. Under tiden läste jag så mycket jag kunde om aktier. Idag investerar jag mycket i tillväxtbolag, men det var jag inte mogen för förens efter 6-7 år. Så tipset är att vara försiktig i början och fokusera på att inte förlora pengar...att inte köpa aktier för dyrt. Under tiden läser man på och lär sig hantera psykologin på aktiemarkaden. Har lite boktips på min blogg här http://placerapengar.nu/lonsam-lasning/

  Lycka till! mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack för ditt tips!Ska absolut vara försiktig och läsa på.
   Kikar in senare och kollar dina boktips :)

   Radera
 3. Hejsan! Jag har mestadels följt er resa genom fb, inte haft ro att läsa bloggar på ett tag. Här hemma har vi inte kommit till att prata pengar med snart tiomånadern utan får ta det när det kommer. Eller jag pratar ju om pengar och kort när vi handlar men det är ju mer för att jag pratar om allt redan nu. Det jag fundera på är hur jag ska spara pengar till honom, bankkonto känns ju inte så lockande med dagens låga ränta. En bra sida om olika typer av sparande är denna: http://www.smaspararguiden.se/ En kompis till mig är med och driver sidan, de är kunniga och tjänar inget på de råd de ger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej :)
   Prata med barnen och ge dem all uppmärksamhet är det bästa man kan göra.
   Se och bekräfta dem. Om det sedan är pengar och annat man kan ha glädje av fram i livet som man babblar på om är det ju en bonus om något fastnar :)
   Till mina barn sparade jag i fonder från det att de föddes. Ett par hundralappar som drogs varje månad. Det blev en bra slant när de fyllde 18, som de har använt till bl a körkort.
   Ska in och kolla din kompis sida. Låter intressant.

   Ta hand om dig och din lilla familj! Kram

   Radera