Välkommen!

Välkommen!

söndag 26 augusti 2018

Äppelkladdkaka till kaffet

Med risk för att bli tjatig så säger jag det ändå igen, vilket frukt- och bär år vi har i år! Mycket hinner tyvärr ramla ner på backen och bli angripet innan vi hinner ta hand om det, dock till glädje för fåglar och småkryp, men en hel del bär och frukt har vi ändå plockat av. Vi har både fryst in för kommande behov och kokat saft, mos och kräm som vi ätit av vart efter som. Och så har det ju blivit en hel del bakat också. 
I går till exempel blev det en äppelkladdkaka till kaffet. Ett superenkelt recept som man snabbt rör ihop.

Äppelkladdkaka

175 g smör
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,75 dl vetemjöl
2 äpplen
Kanel 
Garnering
Florsocker

Gör så här
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl
Rör ihop allt till en smet
Skala och riv båda äpplena
Rör ner de rivna äpplena i kladdkakesmeten
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant
Pudra över kanel
Grädda kakan mitt i ugnen i 180 grader i ca 25 min
Låt den svalna i formen
Pudra kakan med med florsocker före servering
Servera gärna med vispad grädde


Idag är planen på bär- och fruktfronten att koka en ny omgång av det enkla äppelmoset till morgongröten och att plocka av björnbär och frysa in.

Skön söndag!

4 kommentarer:

  1. Den här har jag sett ett tag, smakar den mycket äpple? Lite kul att vi bloggade äppelbakning samma dag, gillar du lönnsirap så rekommenderar jag verkligen en titt hos mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte om det är mina smaklökar som blivit sämre med åren men jag vill att allt med bär och frukt som jag lagar och bakar ska smaka mer av just bär och frukt. Eller så har det helt enkelt att göra med vädret, hur gynnsamt eller inte det har varit för att ge bären och frukterna maximalt med smak. Men visst smakade äppelkladdkakan äpple...
      Lite lönnsirap på toppen går alltid ner :) Kikar in hos dig under dagen. Ha det!

      Radera
  2. Äppelkladdkaka., det var nytt för mig! Jag provar gärna, har huset fullt av äpplen för tillfället!

    SvaraRadera