söndag 31 december 2023

Churrosfriterade dumlekolor med glass och bär

Nyårsdesserten här hemma i år blev kanske inte så elegant, mer kul och knasig, men den blev såå good! Verkligen ett tips till er som inte drar er för att fritera.

Churrossmet
1 dl vatten
1 dl mjölk
85 g smör
1 nypa salt
1 msk strösocker
140 gram vetemjöl (2,3 dl)
2 ägg

 Churrosfriterade dumlekolor

 
Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull.
Sänk värmen något och tillsätt mjölet lite i taget.
Rör hela tiden med en träslev tills allt är blandat.
Fortsätt sedan att röra frenetiskt i degen i 3-4 minuter
så att den ”rostar” något och bildar en blank klump.

Häll sedan över degen i en bunke och vispa med elvisp i ca 5 minuter
så att mycket av värmen går ur.

Vispa i ett ägg i taget
och vispa tills du har en blank trögflytande smet/deg.
 
Låt degen svalna i rumstemperatur. 
Ta en dryg matsked av smeten, lägg en dumlekola i mitten och ett par flingor flingsalt
och nyp igen degen och rulla till en boll eller en ”järpe”.
Lägg dem på en tallrik som är täckt med plastfolie
och låt dem stå i kylen i minst 20 minuter.
Du kan göra dem upp till 2 dagar i förväg och låta dem stå i kylen väl täckta med plastfolie.
 
Värm upp olja i en gryta eller en fritös till 160 grader.
Fritera 3-4 i taget tills de puffat upp och blivit gyllenbruna runt om, det tar 3-4 minuter.
 
Låt dem rinna av i några sekunder på ett fat med hushållspapper
och rulla dem sen i kanel och socker.

Servera direkt med glass och färska bär.
 

 
Gott nytt år 2024!
 
 

2 kommentarer:

  1. Gott Nytt År! God fortsättning. Tack för alla inspirerande recept och bilder under det gångna året. Kram Tummelisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du! Jag önskar dig med ett riktigt gott 2024! Kram Birgitta

      Radera