söndag 17 mars 2024

Vårlig rätt med ugnsbakad lax och potatissallad

En vårlig rätt med lax som toppas med klassisk skagenröra och rom.
En potatissallad med grön sparris, suger snaps och dill passar utmärkt till.



Ugnsbakad Skagenlax med rom
 
4 portionsbitar laxfilé- med skinn à 150 g
saltvitpeppar- nymald
150
g
räkor- skalade
 3 msk crème fraiche
3 msk majonnäs
1 dl dill- hackad
0,5 krm cajennepeppar
salt

 Till garnering

50 g stenbitsrom
citron
dill

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör ett snitt ner mot skinnet i mitten på varje laxbit,
så att det blir en ficka.
Se till att du inte skär igenom skinnet och att varje bit håller ihop i båda ändar.
Krydda med salt och peppar.
Hacka räkorna grovt och blanda ihop fyllningen.
Fördela fyllningen i fickorna.
Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
Baka i mitten av ugnen 12–15 minuter.
Toppa med en klick löjrom
och garnera med en citronklyfta och dill.

 


Vårlig potatissallad

1 kg kokt delikatesspotatis
250 g grön sparris, lättkokt
150 g sugar snaps, strimlad
50 g babyspenat
2 dl lätt creme fraiche
3 msk majonnäs
2 msk grov senap
0,5 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
salt och peppar
3 msk kapris, hackad

Gör så här
 Dela stora potatisar i mindre bitar.
Blanda creme fraiche, majonnäs, senap, dill och gräslök.
Krydda med salt och peppar.
Vänd ner potatis, sparris, suger snaps, spenat och kapris. 
 

2 kommentarer:

  1. Oj vad det ser gott ut som vanligt hos dig. Jag älskar lax och en vårig potatissallad till det blir kanon. Tack för inspiration och recept. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  2. Gott och med hög vår-faktor. Kanske testar en variant om det ska vara lax på påskbordet!

    SvaraRadera