torsdag 21 mars 2024

Säfsen alpin i helgen och smått och gott till påsk

Idag har mannen och jag checkat in för en långweekend i Säfsen. Det har hittills inte blivit så mycket skidåkning av för vår del i vinter. Vi försöker pricka in de perioder när inte backarna invaderas av skollediga familjer. Och då får man helt enkelt vänta fram till vårkanten. Men det passar oss bra, temperaturen är lite högre och man slipper trängsel och långa liftköer. Och priset på boendena är något helt annat. 


Jag hade förberett en räkcheesecake som jag toppade på plats med räkor, rom, citron och gräslök. Och så hade vi bubbel i glasen. Räkcheesecaken kan alltså förberedas i god tid och är toppen att ta med om man är på resande fot.
Passar också perfekt till påsk, som ju är om en vecka. Så här kommer receptet på den och lite annat
smått och gott som kan passa och inspirera till påsk.

Räkcheesecake

12 bitar
100 g smör
250 g kavring
 5 gelatinblad
450 g naturell färskost
2 dl creme fraiche
1 kruka dill
0,5 röd lök
0,5 burk röd stenbitsrom
1 krm cayennepeppar
1 citron
Salt och svartpeppar
Topping
250 g skalade räkor
0,5 burk röd stenbitsrom
2 msk klippr gräslök
0,5 citron
 
Gör så här
Smält smöret.
Bryt brödet i mindre bitar och lägg i en mixerbunke.
Tillsätt smöret och mixa smuligt.
Tryck ut i en springform täckt med plastfolie.
Ställ i kylen i ca en timme.
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Vispa ihop färskost och crème fraiche.
Finhacka dill och lök och rör ner i smeten.
Tillsätt rom, cayennepeppar, citronskal och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar.
Lyft upp gelatinbladen ur blötläggningsvattnet
och smält på svag värme i en liten kastrull.
Rör ner lite av färskostsmeten i det smälta gelatinet.
Rör ner det i resten av färskostsmeten och blanda väl.
Bred fyllningen över kavringsbottnen.
Ställ kallt minst 5 tim, gärna över natten.
Garnera cheesecaken precis innan servering
med räkor, rom, gräslök, rödlök och citron.
 


En len och god mangomousse är perfekt avslutning på en påskmiddag.
En mousse som man enkelt gör med frysta mangotärningar och mangodryck.
Några timmar i kylen och efterrätten är klar att servera.

Mangomousse

 6 portioner
 
3 gelatinblad
1 förp fryst mango (à 250 g), tinad
2 dl fruktdryck mango
1 dl florsocker
1 - 2 lime (1-2 lime motsvarar 2 msk saft)
2,5 dl vispgrädde

Till servering

rostad kokos
färska hallon
mynta
 
Mixa mango och mangodryck slätt
tillsammans med florsockret och limesaften i en matberedare.
Häll upp i en bunke.
 
 
 

Vegosill på svamp som picklas och läggs in i en sås med chili och ingefära.
Ett tips till det vegetariska påskbordet 🐓🐣


 
Gör så här
Koka upp 2 dl vatten, 1 dl strösocker, 0,5 dl ättiksprit och 1 tsk salt.
Låt svalna.
Ansa och skär 200 g portabellosvamp i mindre bitar.
Lägg ner i lagen och låt stå i kylen över natten.
Häll av lagen.
Blanda 1 dl crème fraiche, 0,5 dl majonnäs, 1 tsk finriven ingefära och 0,5 röd chili.
Smaka av med 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
Blanda ner den picklade svampen i såsen och låt stå i kylskåpet över natten.


2 kommentarer:

  1. Superbra recept på räkcheesecake. Räkor och stenbitsrom. Mums. Jag blir sugen att göra den. Men jag tror att jag testar ett lättare sätt än med gelatinblad - hårt vispad crème fraiche med turkisk yoghurt eller färskost.
    Trevlig påskledighet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det låter ju onekligen smidigare att vispa creme fraiche och färskost om man ändå får samma resultat. Det får jag prova nästa gång. Glad påsk!

      Radera