tisdag 28 januari 2025

Lax med pestotäcke på spenat med quinoasallad

Laxrätt för dig som vill att middagen ska gå snabbt men ändå innehålla nyttiga grejer. 
Quinoasalladen funkar dessutom alldeles utmärkt på buffébordet

 Lax med pestotäcke på spenat

4 portioner

700 g lax i bitar
1 msk
röd pesto

2 dl
crème fraiche

50 g
parmesanost, riven

500 g
färsk spenat

1 msk
smör

Tillbehör
Rostade pinjenötter

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och peppra laxbitarna och lägg dem i en smord form.
Blanda crème fraiche, pesto och parmesan och bred på.
Grädda i 15–20 minuter eller tills laxen är klar.
Fräs under tiden spenaten i smör eller olja
tills den sjunker ihop. Det tar bara ett par minuter.
Salta och peppra.
Servera direkt till den ugnsbakade laxen.
Toppa med rostade pinjenötter.

Quinoasallad

4 portioner

3-4 dl kokt quinoa
500 g blandade tomater
1 dl olja
2 tsk vitvinsvinäger
1-2 tsk råsocker
2 salladslökar
1 kruka basilika
Salt och peppar

Gör så här
Tillaga quinoa enligt anvisningen på förpackningen.

Skölj tomaterna och skär i oregelbundna bitar.
Blanda ihop den varma quinoan
med tomater, olja, vitvinsvinäger och socker i en bunke.

Finstrimla salladslöken och plocka basilikan.
Blanda ner salladslök och basilika i tomat- och quinoasalladen.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger och/eller socker.

 

1 kommentar:

  1. Lax är ju en av mina favoritfiskar. Tack för receptet. Kraaam Pia

    SvaraRadera