måndag 10 mars 2025

Rödspättarullader i dragonsås i ugn

Vår spishäll la av förra veckan. Så det är lite av en utmaning att laga mat just nu. Det krävs lite fantasi och kreativitet, helt enkelt. Jag hade ett recept med rödspätta i dragonsås som jag hade planerat att laga. Men nu när det är som det är med spisen så fick jag tänka lite utanför boxen och göra såsen i ugnen med lökpulver istället för att steka löken i en gryta på spisen. Och istället för att koka potatis till fisken gjorde jag blomkålsris. Rev ett blomkålshuvud i en bunke, saltade med 0,5 tsk salt och hällde kokade vatten från vattenkokaren över. Lät den ligga i 2 min och hällde sedan av vattnet i ett durkslag.
Blev en lyckad middag trots avsaknaden av spis. I morgon blir det köpelasagne till middag. Ugnspannkaka är en annan rätt som jag tänker att jag kan göra någon dag.
Har ni några tips på maträtter jag kan laga utan spis?

4 portioner

400 g spättafilé (tinade om de varit frysta)
salt och peppar

Dragonsås
2 msk lökpulver
2 tsk torkad dragon
4 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
4 dl crème fraiche

Till servering
kokt potatis
kokt blomkålsris

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll vinet i en kastrull,
eller i en ugnsfast form om du vill koka såsen i ugnen som jag.
Smula ner buljongtärningen och tillsätt lökpulver och torkad dragon.
Koka så att en tredjedel kokar bort (reduceras).
Vispa några gånger i ugnsformen
och passa så vinet inte reduceras för mycket och bränns.
Tillsätt crème fraiche.
Salta och peppra fisken lätt.
Rulla ihop filéerna från stjärten och lägg dem i såsen i ugnsformen.
Om du kokat såsen i en gryta,
lägg filéerna i en smord ugnsform och häll såsen över.
Sätt in fisken i ugnen i ca 18 minuter.
Servera med kokt potatis,
eller blomkålsris, och en sallad.

Mer rödspätta i sås! 

 

1 kommentar:

  1. Det här låter som en maträtt som jag skulle älska. Tack för receptet. Ska testa blomkåls ris inom kort. Kram Pia

    SvaraRadera