lördag 10 maj 2025

Tankar kring ungdomars förhållande till kosten

Jag fick en kommentar på ett av mina tidigare inlägg som inspirerade mig till att skriva ett inlägg om dagens ungdomars järnbrist (ett inslag om en studie jag hörde på radion i vintras) och deras okunskap kring kostens påverkan på deras mående. En tjej som de intervjuade hade inte haft en tanke på att hon kunde ändra kosten för att få i sig järn, istället för att äta järntabletter.
I stort tror jag att vi svenskar mest lagar mat av ren slentrian och inte orkar tänka om eller försöka nytt. Jag tror också, rent generellt, att kunskapen om hur det vi äter, eller inte äter, påverkar oss och vårt mående är rätt bristfällig.
Jämfört med sydeuropeisk mat- och middagskultur, som Roland relaterade till i sin kommentar, så tror jag att vi svenskar använder oss av mer processad mat, alltså att vi mer sällan lagar maten från grunden. 
Till exempel är en hemlagad soppa gjord på kyckling sannolikt mer näringsrik än en soppblandning på burk.
Hur gör vi då för att hinna laga mat från grunden en stressig dag efter jobbet?
Och hur får vi våra ungdomar att förstå vikten av att äta en mer näringsrik kost, så de inte behöver ta kosttillskott?
När det kommer till 
att matlagningen till vardags inte ska kännas så jobbig och tidskrävande så tror jag planering är A och O. Att man får till en rutin att i förväg tänka igenom vad man ska laga för maträtter under veckan så man har recepten klara och ingredienserna hemma till maträtterna man tänker laga.
För att få barn och ungdomar mer kunniga och medvetna om hur kosten påverkar vårt mående tror jag man redan i tidig ålder måste börja göra barnen mer delaktiga i köket och nyfikna på smaker och vilka råvaror vi använder i vår matlagning.
Att man äter varierat och äter måltiderna tillsammans på fasta tider, inte bara något snabbt i farten mellan skola och andra aktiviteter.
Och så hoppas jag att näringslära är en del av undervisningen i våra grundskolor så att även samhället tar ansvar för våra barns och ungdomars mående.

Klicka på länkarna nedan
så öppnar sig fler inlägg
med inspirerande recept i ämnet i nya fönster.

Låt barnen vara delaktiga i köket
Rolig vardagsmat

Vardagsinspiration
Färdiga veckoplaneringar med recept

 
Apropå järnbrist...  "J
ärn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding.
Det finns även i kött, ägg och skaldjur. I vegetabiliska livsmedel finns järn i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter".
(Livsmedelsverket.se)

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig verkligen. En dag på jobbet så reflekterade ett barn på fisken vi fick. Hon undrade om det är sådan fisk som simmar i vattnet. Ja såklart svarade jag vad ska det annars vara för fisk. Låt barnen vara med och laga mat, baka och även odla. Tack för dina recept och veckoplaneringar. Ha en fin söndag. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Baka och odla! Där fick jag ytterligare uppslag till inlägg. Tack för det, Pia :)

      Radera