lördag 25 oktober 2025

Torskrygg i ugn med purjolök och rotfruktsstomp

Även om det bara är mannen och jag som ska äta en fredagskväll så vill jag ändå göra det lite extra festligt. Laga något gott, servera det med topping och tillbehör och sedan dricka något passande till och tända ljus. Det är det lilla som gör det :) 
Igår kväll lagade jag detta, inte allt för komplicerade, recept på torskrygg. Det blev så gott!! Fräst purjolök med creme fraiche är en säker kombo. Med pressad citronsaft över, till det söta rotfruktsstompet, så blev det en hit. Till det drack vi ett 
vitt mousserande vin, som jag tror legat på vår vinhylla sedan nyår, Gran Passione Organic Gold Release. Det var ju ändå champagnens dag igår ;) fjärde fredagen i oktober. Var det någon som firade? 

 
4 portioner
 
smör
600 g torskrygg
salt och svartpeppar

Rotfruktsstomp
300 g kålrot
300 g palsternacka

300 g 
morötter

1 bakpotatis
25 g smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Purjotäcke
1 purjolök
1 grön paprika
smör
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1 tsk torkad timjan
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
125 g körsbärstomater
Färsk timjan
Citron
 
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader. 
Smörj en ugnsform med smör och lägg fisken i formen. 
Krydda med salt och peppar.
Rotfruktsstomp: Koka upp 15 liter vatten med 1 msk salt. 
Skala och skär kålrot, palsternacka, morot och potatis i 2 cm stora bitar. 
Låt koka i ca 20 minuter under lock.
Purjotäcke: Skölj och finstrimla purjolöken. 
Skär paprikan i små tärningar. 
Smält smör i en stekpanna, pressa i vitlöksklyftan och tillsätt purjo och paprika. 
Fräs på medelvärme i ca 5 minuter. 
Blanda i crème fraiche, timjan, salt och svartpeppar. 
Fördela blandningen ovanpå fisken.
Halvera körsbärstomaterna och fördela ovanpå purjolökstäcket.
Baka mitt i ugnen ca 15 minuter.
Spara 0,5  dl kokvatten från rotfrukterna, häll av. 
Stöt rotfrukterna grovt, tillsätt kokvattnet, smör, salt och svartpeppar. 
Hacka färsk timjan och strö över fisken 
och servera med rotfruktsstomp och citronklyfta.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar