Igår kväll lagade jag detta, inte allt för komplicerade, recept på torskrygg. Det blev så gott!! Fräst purjolök med creme fraiche är en säker kombo. Med pressad citronsaft över, till det söta rotfruktsstompet, så blev det en hit. Till det drack vi ett vitt mousserande vin, som jag tror legat på vår vinhylla sedan nyår, Gran Passione Organic Gold Release. Det var ju ändå champagnens dag igår ;) fjärde fredagen i oktober. Var det någon som firade?
4 portioner
smör
600 g torskrygg
salt och svartpeppar
600 g torskrygg
salt och svartpeppar
Rotfruktsstomp
300 g kålrot
300 g palsternacka
300 g morötter
1 bakpotatis
25 g smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
300 g kålrot
300 g palsternacka
300 g morötter
1 bakpotatis
25 g smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Purjotäcke
1 purjolök
1 grön paprika
smör
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1 tsk torkad timjan
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 purjolök
1 grön paprika
smör
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1 tsk torkad timjan
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
125 g körsbärstomater
Färsk timjan
Citron
Färsk timjan
Citron
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Smörj en ugnsform med smör och lägg fisken i formen.
Krydda med salt och peppar.
Rotfruktsstomp: Koka upp 15 liter vatten med 1 msk salt.
Värm ugnen till 200 grader.
Smörj en ugnsform med smör och lägg fisken i formen.
Krydda med salt och peppar.
Rotfruktsstomp: Koka upp 15 liter vatten med 1 msk salt.
Skala och skär kålrot,
palsternacka, morot och potatis i 2 cm stora bitar.
Låt koka i ca 20 minuter under lock.
Purjotäcke: Skölj och finstrimla purjolöken.
Skär paprikan i små tärningar.
Smält smör i en stekpanna, pressa i vitlöksklyftan och tillsätt purjo och paprika.
Fräs på medelvärme i ca 5 minuter.
Blanda i crème fraiche, timjan, salt och svartpeppar.
Fördela blandningen ovanpå fisken.
Halvera körsbärstomaterna och fördela ovanpå purjolökstäcket.
Baka mitt i ugnen ca 15 minuter.
Spara 0,5 dl kokvatten från rotfrukterna, häll av.
Stöt rotfrukterna grovt, tillsätt kokvattnet, smör, salt och svartpeppar.
Hacka färsk timjan och strö över fisken
Låt koka i ca 20 minuter under lock.
Purjotäcke: Skölj och finstrimla purjolöken.
Skär paprikan i små tärningar.
Smält smör i en stekpanna, pressa i vitlöksklyftan och tillsätt purjo och paprika.
Fräs på medelvärme i ca 5 minuter.
Blanda i crème fraiche, timjan, salt och svartpeppar.
Fördela blandningen ovanpå fisken.
Halvera körsbärstomaterna och fördela ovanpå purjolökstäcket.
Baka mitt i ugnen ca 15 minuter.
Spara 0,5 dl kokvatten från rotfrukterna, häll av.
Stöt rotfrukterna grovt, tillsätt kokvattnet, smör, salt och svartpeppar.
Hacka färsk timjan och strö över fisken
och servera med rotfruktsstomp och citronklyfta.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar