Välkommen!

Välkommen!

måndag 25 april 2016

Torskrygg i ugn med pepparrotsmos och citronsås

Förra söndagen lagade jag en variant på Sveriges Mästerkock 2016 Catarina Königs rätt torskrygg med citronsås och pepparrotsmos. 
Skillnaden är tillagningen av torskryggen, som jag valde att tillaga i ugn istället för att steka, men pepparrotsmoset och citronsåsen är Catarinas recept
Det har blivit en del mos här i bloggen på sistone. Blomkål- och broccolimos HÄR och vitlök- och potatismos HÄR. Mos passar bra både till vardag och fest. 
Smaksatt blir det lite festligare.
Styrkan av pepparrot på moset får man smaka sig fram vad man tycker är lagom. Jag hade i knappt 1 dl riven pepparrot och tänkte att det kanske smakar för mycket pepparrot när moset får stå till sig en stund, men det gjorde det inte alls, så nästa gång blir det iaf minst 1 dl pepparrot i moset. 

 Torskrygg i ugn med pepparrotsmos
4 portioner

ca 600 g torskrygg
Salt
Svartpeppar

Pepparrotsmos
1 kg mjölig potatis
1,5 -2 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
50-75 g smör
1-2 tsk salt (smaka av)
2 krm vitpeppar
1 dl riven pepparrot

Citronsås
100 g smör
1,5 dl creme fraiche, 34%
1,5 dl vispgrädde
1 msk gräslök, finhackad
Saft från en halv pressad citron
0,5 krm cayennepeppar
Salt efter smak

Till servering
Suger snaps
Cocktailtomater

Gör så här
Skala potatisen och koka den mjuk
Värm upp grädde, mjölk och smör i en kastrull till ljummet
Pressa potatisen genom en potatispress och tillsätt lite i taget av grädd- och smörblandningen till önskad konsistens
Smaka av med salt, vitpeppar och pepparrot
Lägg torskbitarna i en ugnsfast form
Salta och peppra
Sätt i en termometer
Ställ in i ugn i 175 grader i ca 8-15 minuter, 
tills innertemperaturen är 52 grader
Bryn smöret till såsen tills det får en gyllene färg
Värm upp grädde och creme fraiche och blanda med smöret
Tillsätt gräslök, pressad citron och cayennepeppar
Smaka av med salt och peppar


2 kommentarer:

  1. Så gott med torsk.till Valborg tänkte vi också ha en typ av torskrygg. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Vilket spännande mos😊 Blev sugen på att testa
    Ha det gott

    SvaraRadera