fredag 22 mars 2013

Svensk Moussaka med Philadelphiasås

I en svensk moussaka använder man potatis istället för aubergin som används i grekisk moussaka, men naturligtvis kan potatisen bytas ut mot aubergin även i det här receptet. Då skivar man auberginen i centimeter tjocka skivor, lägger dem på hushållspapper och saltar. Låter dem ligga medans köttfärssåsen och philadelphiasåsen förbereds och torkar sedan av skivorna, steker dem ca 1 minut per sida och varvar med såserna i en ugnsfast form. 
Det här receptet på svensk moussaka är perfekt att göra om man har kokt potatis över.

Svensk Moussaka med Philadelphiasås
4 portioner
 
1 kg potatis av fast sort
1 gul lök, hackad
500 g blandfärs
500 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
2 tsk rosmarin
Salt
Peppar
 
Philadelphiasås
400 g philadelphiaost
2 dl mjölk
Salt
Peppar
100 g riven ost
 
Till servering
Sallad
 
Gör så här
Skala potatis och koka mjuk
Häll bort vattnet och låt svalna
Skär potatisen i skivor
Stek lök och köttfärs i en gryta
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré
och rosmarin
Låt allt småputtra i 15 minuter
Smaka av med salt och peppar
Vispa ihop Philadelphiaost, mjölk,
salt och peppar i en bunke
Varva köttfärssås, potatis och ostsås i en ugnsfast form
Avsluta med köttfärssås och riven ost
Gratinera i 225 grader i 30 minuter
 
Överbliven kokt potatis kan även användas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar