När jag fyllde år i fredags fick jag vinnaren av årets Sveriges Mästerkock Jennie Walldéns kokbok, Smaker i mitt hjärta-Korea möter väst, i present och i söndags provade jag att laga ett av recepten från kokboken, Thai fish cakes. Blev riktigt lyckat och smakade utmärkt. Rätten är egentligen tänkt som en förrätt, men med jasminris till funkade den även som en huvudrätt.
Thai fish cakes
4 portioner
600 g vit fisk (torsk el sej)
2 äggvitor
2 strimlade kaffirlimeblad
1,5 msk grön eller röd currypasta
1 msk fisksås
1 urkärnad och finhackad röd chilifrukt
5 tunt skivade sparrisstänger
1 knippe hackad färsk korriander
ev salt
Rapsolja till stekning/fritering
Dippsås
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
0,5 msk fisksås
o,5 liten morot, skalad och skuren i tändstickstjocka stavar
4 cm gurka, skalad och skuren i tändstickstjocka stavar
1 urkärnad och finhackad röd chilifrukt
Gör så här
Börja med dippsåsen
Koka upp vinäger och socker tills allt socker har löst upp sig
Tillsätt fisksås, morötter, gurka och chili
Ställ dippsåsen åt sidan
Skär fisken i mindre bitar och lägg i matberedare
Tillsätt äggvitor, limeblad, currypasta och fisksås
Kör till en ganska slät blandning
Tillsätt chili, sparris och korriander
Rör samman till en tjock smet
Forma smeten till köttbullsstora, något platta biffar
Täck en stekpanna med ca 1 cm olja i botten
Stek biffarna på medelvärme i ca 2 minuter på varje sida tills de fått vacker gyllene färg och är frasiga
Servera nyfriterade fish cakes med dippsåsen
2011 var Louise Johansson först ut att koras som Sveriges Mästerkock. 2012 var det Sigrid Báránys tur att ta hem titeln och i år blev det alltså åter en kvinna, Jennie Walldén, som tog hem 1:a platsen.
Så gott!
SvaraRaderaVerkligen :)
SvaraRadera