tisdag 3 december 2013

Inlagd sill till julbordet

Något som är väldigt enkelt och som du kan imponera med på julbordet, är att lägga in din egna sill. Grunden till inlagd sill är en lag kokt på ättika, socker och vatten. Sedan smaksätter man lagen och sillen efter tycke och smak. Kom bara ihåg att låta lagen svalna innan du häller den över sillen. Kommer ihåg när jag gjorde inlagd sill för första gången och hällde på den varma lagen och sillen blev kokt, inte riktigt vad jag ville ha ;)
Jag brukar alltid göra en Kryddsill efter Abbas recept på inläggningssillburken. Till det behövs inte många ingredienser alls, bara kryddor, lagerblad, röd lök och sill.

Kryddsill
6-8 bufféportioner
 
0,5dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
2 tsk krossad kryddpeppar
0,5 tsk krossad vitpeppar
1 lagerblad
5 kryddnejlikor
1 skivad röd lök
420 g inläggningssill
 
Gör så här
Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten
Blanda i kryddor och lagerblad i lagen
Låt lagen svalna till kylskåpstemp
Skölj sillfiléerna i kallt vatten
Skär sillen i ca 2 cm bitar, gärna på snedden
Varva sillen med löken i en väl rengjord glasburk
Häll på lagen och sätt på ett tättslutande lock
Låt sillen stå och dra i kylen i 1-2 dygn
 

Enligt tradition sköljs sillen ner med snaps 
men med det gör man precis som man själv vill.

1 kommentar: