tisdag 8 april 2014

Hemgjord köttfärspizza med hemgjord pizzasallad

 

Hemligheten med en riktigt god hemgjord pizza är en smakrik tomatmassa.




Sen kan toppingen och kryddningen varieras efter eget tycke och smak. Den här varianten har köttfärs som topping.



Och har man gjort en god hemgjord pizza måste man ju naturligtvis även göra en god hemgjord pizzasallad till.

Tomatmassa
1 bakplåtsstor pizza eller 4-6 mindre runda

1 finhackad gul lök
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
0,5 msk stött oregano
1 tsk smulad basilika
1 lagerblad
1 tsk socker
1tsk salt
Svartpeppar

Gör så här
Bryn löken
Tillsätt övriga ingredienser
Låt småputtra i ca 1,5 timme på låg värme
tills allt kokat samman till en tomatmassa

Pizza deg
1 bakplåtsstor pizza eller 4-6 mindre runda

25 g jäst
2,5 dl ljumt vatten
2 msk olja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Gör så här
Smula jästen i en bunke
Rör ut jästen med det ljumma vattnet
Tillsätt olja, salt och mjöl
Arbeta ihop till en deg
Knåda den smidig på ett bakbord
Jäs degen övertäckt i ca 1 timme

Köttfärsröra
1 bakplåtsstor pizza eller 4-6 mindre runda 

300 g köttfärs
1 gul lök
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
3 msk tomarpuré
1 tsk salt
Svartpeppar
Chilipeppar

Gör så här 
Hacka och bryn löken
Lägg i köttfärsen och stek under omrörning
Strö över mjölet och rör om
Tillsätt vatten och tomatpuré
Smaksätt med salt och peppar 
Låt koka 10-15 minuter

Utbakning
Kavla ut degen stor som en bakplåt eller
 4-6 mindre runda pizzor och lägg på en mjölad bakplåt
Täck pizzabotten med tomatmassan
 
Bred ut köttfärsröran
 Strö över riven ost 
Grädda bakplåtsstor pizza i ugnen i 225-250 grader
i ca 15-2o minuter och mindre pizzor i ca 10 minuter
Strö ev över lite oregano

Pizzasallad
4 portioner

ca 7 dl strimlad vitkål
2 msk olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här
För att få vitkålen mjuk och saftig, som på en pizzeria, så stöter man vitkålen
 antingen med en stöt till en mortel, eller så använder man händerna och"knådar"
Häll över olja, vinäger, salt och peppar
Rör om och smaka av
Tillsätt ev mer av ingredienserna, efter tycke och smak
Låt stå i kylskåp minst 2 timmar, 
gärna ett dygn, innan servering

Man kan göra pizzabullar också, 
perfekta att ha i frysen och ta fram till mellanmål.

2 kommentarer:

  1. Det där receptet sparar jag, har inget riktigt bra recept på pizza och hoppas därför att detta kan bli favoriten.

    Läser att ni ska till grekiska övärlden. så härligt. Har ni varit där tidigare? Vi har besökt många olika öar där och favoriterna är Santorini, Naxos och Parga. På Santorini har vi varit tre gånger tror jag det är.

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag ser verkligen fram emot sommarens äventyr i den grekiska övärlden. Kreta har vi varit på tidigare men nu är det allltså Santorini som blir vår bas-ö, som vi kommer att göra utflykter till andra öar från. Tar tacksamt emot tips på sevärdheter vi inte bör missa, fina lite avsides stränder och vandringsleder. Hoppas ni gillar pizzan om det blir av att göra den, den kräver lite tid men är väl värd att vänta på, alltså inte någon "15 minuter - en kvart" pizza ;) men är den hemmagjord så är den...

      Ha det gott!

      Radera