Kristi himmelsfärds middag, ugnsbakad lax med fänkålssallad och kall örtsås,
som kunde ätas ute i solen :) trots kylig blåst.
Ugnsbakad lax med fänkålssallad och kall örtsås
6 portioner
ca 1kg färsk laxsida med skinn, urbenad
Citronpeppar
Salt
Fänkålssallad
0,5 fänkål
1 stor schalottenlök
0,5 gurka
1 kruka dill
1 äpple
Citronvinägrett
1 msk olivolja
1 msk pressad citron
1 nypa flingsalt
Till servering
Pressad potatis
Gröna ärtor
Citron
Gör så här
Blanda ingredienserna till citronvinägretten
Ansa fänkålen och skär bort roten
Skär fänkålen, äpplet och gurkan tunt
Skala löken och skär även den tunt
Blanda alla ingredienserna i en skål
Plocka ner dillen i blandningen
Vänd salladen i citronvinägretten
Placera laxen i en ugnsform
Salta och peppra
Sätt in laxen i ugnen i 125 grader i ca 45 minuter
För
att kontrollera att fisken är färdiglagad är det bäst att använda en
digital termometer
Stick in termometern i den tjockaste delen och
avbryt tillagning när 48 grader uppnåtts
Toppa laxen innan servering med fänkålssalladen
Gott och grönt blandat till örtsåsen,
Kall örtsås
1 kruka dill
0,5 kruka gräslök
1 kruka basilika, bladen
1 knippe persilja, bladen
1 dl olivolja
2 dl turkisk yoghurt, naturell
0,5 dl majonnäs
0,5 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk dijonsenap
0,5 tsk salt
Svartpeppar
Gör så här
Mixa olivolja, salt, dill, persilja, basilika och gräslök
slät med hjälp av en stavmixer
Rör ihop örtblandningen med yoghurt,
senap, vitlök och majonnäs
Smaka av med salt och peppar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar