måndag 16 juni 2014

Midsommartårta

 Marängtårta 
med rabarbersmörkräm och jordgubbar

Marängbotten
6 äggvitor
4 dl strösocker
0,5 tsk ättika
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader
Vispa ihop äggvitorna till ett hårt fast skum,
var noga med att bunken du vispar i är helt ren, torr och fettfri, för att vara på den säkra sidan vad det gäller fettfri så använd en glasskål och vispa inte för länge för då är risken att den sjunker ihop och blir smetig
Tillsätt sockret lite, lite i taget, annars sjunker gärna smeten ihop och marängen blir kompakt, vispa hela tiden
Vispa sist ner ättika och vaniljsocker
Rita en cirkel på ett bakplåtspapper ca 25 cm i diameter,
vänd på pappret och lägg det på en bakplåt
Klicka ut marängen på plåten och forma smeten efter cirkeln

Grädda marängen i ugnen 1 timme
Stäng sedan av värmen och
låt marängen stå kvar i ugnen tills ugnen kallnat
Ta ut marängen och låt den kallna helt innan du dekorerar
 
Rabarbersmörkräm
200 g rabarber skuren i bitar
1 dl socker
2 msk vatten
1 msk vaniljsocker
1 tsk pressad citron
50 g smör
0,5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 msk vaniljsocker
 
Gör så här
Koka rabarber med socker och vatten på medelhög värme i
ca 5 minuter, till rabarbern kokat sönder
Smaksätt med vaniljsocker och citronsaft
Låt kallna
Smält smöret i en kastrull
Blanda i socker och grädde
Tillsätt äggulorna
Låt krämen sjuda på svag värme under omrörning
tills den tjocknar
Låt krämen kallna helt i kallt vattenbad
Tillsätt vaniljsocker
Vänd ner rabarberkompotten
Vispa grädde till garnering
Bred ut rabarbersmörkräm och grädde över marängen
Toppa med jordgubbar
 Krispig maräng runt om och skummig i mitten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar