Att tillaga ugnsbakad lax är både lätt, gott och nyttigt. Men om man gör det fel kan den ugnsbakade laxen istället bli torr och smaklös. Här kommer några tips för att lyckas med laxen i ugnen. Har man gott om tid är långsam tillagning att föredra, det gör laxen både mörare och saftigare, låt då laxen bakas i 150 grader tills innertemperaturen är 56 grader. För
att kontrollera att fisken är färdiglagad är det bäst att använda en
digital termometer. Stick in termometern i den tjockaste delen och
avbryt tillagning när önskad temperatur uppnåtts. Beräkna ca 150 g lax per portion. Krydda med salt och citronkrydda.
Låta laxen sedan ligga och vila några minuter så den steks helt klart.
Har man lite brådis och vill få laxen klar på en kvart höjer man temperaturen i ugnen till 225 grader. Försök i det längsta att använda färsk lax, då är det nämligen större chans att lyckas med den
ugnsbakade laxen. Visst kan det bli alldeles utmärkt gott
om man använder fryst lax som man i god tid låter tina
men en färsk lax blir alltid mörare och saftigare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar