tisdag 9 september 2014

Köttfärsbiffar och matvetesallad med tzatziki


De här köttfärsbiffarna med kokta röda linser, smaksatta med vitlök, soya och oregano, blev jag glatt överraskad av att de var så grymt goda. Receptet hittade jag hos Milla i hennes hälsoblogg. Milla serverade en bovetesallad till sina biffar men när jag inte hittade något bovete i affären tog jag något som lät ungefär lika och som jag läste mig till kunde användas till en sallad, matvete, och det funkade ju kanoners. Blev riktigt gott blandat med tomat, rödlök, persilja, olivolja och citronsaft.  
Milla har nu förklarat för mig att bovete är en glutenfri ört. Alltid lär man sig nåt :)

 Köttfärsbiffar
4 portioner 

600 g nötfärs
0,5 dl kokta röda linser
0,5 msk maizena
En skvätt vatten
1 vitlöksklyfta
1 ägg
En skvätt soya
1 tsk salt
Svartpeppar
Oregano


Gör så här
Koka linserna efter anvisning på paketet
Låt svalna
Blanda nötfärs, vitlök, soya, oregano, ägg, salt, maizena och vatten
Stek biffarna på hög värme 1 minut på varje sida,
så de får fin stekyta
Lägg biffarna i en ugnsfast form
Stek färdigt i ugn i 200 grader i 10 minuter


Matvetesallad

3 dl matvete
2 tomater
1 rödlök
1 dl hackad persilja
0,5 dl olivolja 
0,5 dl citronsaft
Salt

Gör så här
Koka matvetet enligt anvisning på paketet
Skär tomater, rödlök och persilja fint
Blanda med matvetet
Häll över olivolja och citronsaft
Smaka av med salt

Servera gärna Tzatziki till

4 portioner 

0,5 gurka
2 dl grekisk yoghurt 
1 msk olivolja
0,5 tsk ättiksprit
2 klyftor vitlök
Svartpeppar
Salt

Gör så här
Skala och riv gurkan
Krama vattnet ur gurkan
Blanda gurkan med yoghurt, olivolja, ättika och vitlök
Smaka av med peppar och salt
Låt gärna stå svalt en stund innan servering

Äter du inte kött hittar du recept på vegetariska biffar HÄR

2 kommentarer: