onsdag 17 september 2014

Provsmak av äppelchutney en hel månad för tidigt ;)

Igår till middagen provade jag av den äppelchutney jag kokade i helgen. Visserligen rekommenderas det i receptet att vänta en månad med provsmakningen, för det är tydligen då äppelchutneyn ska vara som godast, men vem har tid att vänta ;) 
Jag konstaterade iaf redan igår att det blev en riktigt god äppelchutney, som kommer smaka fin, fint till det grillade i helgen. Även till söndagssteken kan den passa, istället för äppelmoset, eller till pannbiffarna, eller varför inte till ostbrickan... ja, det finns nog många användningsområden där det passar med en äppelchutney. 
Så har ni gott om äpplen tycker jag absolut att ni ska koka er en burk, och ta fram när vintern är som mörkast och kallast :Eller kanske koka en chutney på päron!?

Äppelchutney
ca 1 liter

0,5 kg syrliga äpplen, skalade i bitar
250 g gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade 
1 röd chilifrukt, finhackad
1 kanelstång
0,5 tsk riven ingefära
2 dl äppelcidervinäger
2,5 dl socker

Gör så här
Blanda alla ingredienser, utom socker, i en kastrull
Koka upp och låt sjuda i 10 minuter
Rör ner sockret
Sjud i ca 40 minuter
Rör då och då
Häll upp på burkar
Förvara i kyl
Chutneyn ska alltså vara som godast efter ca en månad
(men går att äta så fort den svalnat :)



4 kommentarer:

  1. Alltså det är så mycket gott i den här bloggen hela tiden att jag knappt vågar titta in ;) jo då skoja bara, behöver ju inte BARA välja godsakerecepten !
    Fortsatt skön kväll !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behöver inte göra nå´t om du inte vill ;) bara kul att du kikar in och lämnar ett litet avtryck :)

      Radera
  2. Supergod! Ska göra mer��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visste att du skulle gilla den :) Min burk är snart slut och "vilomånaden" är inte ens slut ;)

      Radera