tisdag 6 januari 2015

Enkelt, knådfritt, hembakat matbröd



Det här knådfria matbrödet är riktigt enkelt att baka, kruxet är väl mera att få till det med tiden då brödet ska jäsa i två längre omgångar, plus minst en halvtimme på plåten innan gräddning. Men får du till det med tiden så lovar jag att du kommer få njuta av ett riktigt saftigt och gott bröd med frasig skorpa. Jag känner mig riktigt nöjd med att ha hittat ett recept på ett knådfritt matbröd, för sist jag bakade matbröd med jäst stod jag nämligen och knådade mest hela dagen, tror jag ;) det inlägget hittar du HÄR, men det här brödet knådade jag alltså inte en enda gång, och ändå blev det så saftigt och gott :)


2 bröd

0,5 pkt jäst
6 dl vatten
1 msk salt
6 msk olivolja
2 msk sirap
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Gör så här
Lös upp jästen i ljummet vatten, värm det inte mer än till max 37 grader
Tillsätt olja och sirap 
Mjölet tillsätts i omgångar
Tillsätt saltet ihop med det sista mjölet
Arbeta degen tills den känns elastisk och smidig
Jag använde elvisp med degkrokar och arbetade degen i ca 15 minuter


Dela degen i två delar och lägg varje del för sig i en lätt inoljad bunke, 
då fastnar inget av degen när den jäst klart
Täck bunkarna med plastfolie för bästa jäsning
Låt jäsa i ca 60 minuter


Ta upp degen på mjölat bakbord och vik den ett par gånger


Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa övertäckt i ytterligare 60 minuter
Stjälp upp degen på mjölat bakbord igen och 
vik ihop den ett par gånger tills du får en rund limpa
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt som du strör mjöl över
Lägg på brödet och strö lite mjöl över det med


Låt stå och jäsa upp till dubbel storlek, ca 30 minuter


Snitta lite i brödet när det jäst färdigt
Sätt in bröden i mitten av ugnen i 250 grader 
Ställ en form med vatten i nedre delen av ugnen så får du en fin skorpa av ångan
Sänk efter 5 minuter värmen till 200 grader
Efter ytterligare 10 minuter luftas ugnen genom att öppna ugnsluckan, 
för att släppa ut ev ånga
Upprepa två gånger till under gräddningen
Brödet är färdigt när det har uppnått ca 97 grader, efter ca 35 minuter
Har du ingen termometer kan du knacka brödet på undersidan,
 ger det ett dovt och ihåligt ljud är det dags att ta ut brödet ur ugnen
Låt brödet svalna på ett galler


För att bevara den frasiga ytan förvaras bröder lämpligast i en papperspåse.

6 kommentarer:

  1. Vilket fint bröd du fick till! Och va bra när det innehåller lite mörkare mjöl. Detta recept sparas för det låter ju perfekt att baka när man ändå bara är hemma och inte gör nåt särskilt.
    God fortsättning på 2015 till dig, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det blev allt fint, och gott! Hembakat smakar ju alltid bäst :)
      God fortsättning till er! Kram

      Radera
  2. Ser jättegott ut! har sparat det och ska absolut prova det nån dag :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte du blir besviken, om du provar. :)

      Radera
  3. Hej undrar över rågsiktet, är det enbart råg eller en blandning av råg och vete? Hur många gram jäst är det? Om levande jäst

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Mängden färsk jäst är 25 g och rågsikt består av 60% vete och 40% råg. Hoppas du får till en bra blandning av mjölsorterna så du blir nöjd med resultatet om du testar.
      Ha det gott! /Birgitta

      Radera