fredag 16 januari 2015

Fotoutmaning v 3 - vit


Jag har alltid gillat att fota och arrangera bilder i olika fotoalbum, långt innan scrapbooking blev populärt, men det har varit helt amatörmässigt och egentligen utan någon som helst tanke på perspektiv, fokus och slutartider, men iom att jag började blogga har fotandet blivit allt mer seriöst och jag har börjat tänka på vinklar, ljus och hur jag vill gestalta bilderna. Att fota vardagsmat är lite av en utmaning då det inte finns tid att arrangera maten för att ta vackra bilder, utan den ska helst fotas innan den kallnar och så pass snabbt så jag hinner äta med övriga familjen. Ett litet dilemma jag har som hobbybloggare ;) Så när jag läste om att Fröken foto har en fotoutmaning varje vecka hela året ut tänkte jag att det är ett perfekt tillfälle att utveckla mitt fotograferande, att "tvingas" se saker, miljöer och ögonblick ur olika perspektiv, och att verkligen lära mig hur min kamera och dess funktioner fungerar.
Fröken foto förutbestämmer ett tema varje vecka som det är fritt att tolka genom kamerans öga, och den här veckans tema är ordet "vit". Förra helgens snöstorm fick mig att spontant tänka på snö, och eftersom det här är en matblogg började jag spåna kring någon maträtt, bakverk eller liknande som jag kunde förknippa med ordet vit/snö, och det resulterade i små Snöbollar gjorda av vit choklad och hackad mandel, smaksatta med citronsaft och rikligt pudrade med florsocker. På bilden ser de rätt stora ut men är i verkligheten inte större än små munsbitar, alldeles lagom för att stoppa direkt i munnen, utan att bita av. Supergoda till en kopp kaffe eller te. 
Nästa veckas tema är "i min låda", och jag har en idé...

Receptet på de ätbara snöbollarna kommer här.


Snöbollar
30 st

200 g vit choklad
2,5 dl finhackad, skållad mandel el kokosflingor
1,5 msk pressad citron
Garnering
Florsocker el kokosflingor

Gör så här
Smält chokladen i vattenbad
Blanda chokladen med den hackade mandeln och citronsaften
Smaka av med ev mer citronsaft
Ställ smeten att svalna något,
smeten ska vara halvfast så den går att forma till kulor
Forma kulor, rulla med händerna
Rulla kulorna antingen i kokosflingor eller pudra dem med florsocker
Lägg dem i en burk med lock och förvara i kylskåp


13 kommentarer:

  1. Tusen tack! Låter och ser väldigt gott ut :)
    Jag såg nu att du länkat :) var lite för snabb med att skriva på fb. Tycker bara att det är synd om inte alla hittar hit :)
    Jag blir så glad! Det du skriver om att vilja lära dig mer och att du ser fotoutmaningen som en del i utvecklingen... love it! Om du inte redan gör det så får du gärna prenumerera på mina nyhetsbrev. Jag kommer en gång i månaden med ett fototips och det är kopplat till fotoutmaningen. Du hittar nyhetsbrevslänken lite ner på min hemsidas förstasida.
    http://frokenfoto.se/
    En fortsatt fin fredag och helg till dig.

    kram kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har redan hittat länken ;)
      Kram och trevlig helg till dig med! / Birgitta

      Radera
  2. De där ser verkligen supermumsiga ut ;) Smart bidrag till veckans tema!
    Visst är det kul med utmaningar.
    Hoppas du får en härlig helg!
    Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utmaningar behövs för att utvecklas, så visst håller jag med dig, utmaningar är kul! Kram Birgitta

      Radera
  3. Åh, så gott! Det ser verkligen ut som om det är snö på dem! :)
    Ha en fin lördag,
    // Jennica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du uppmärksammade florsockret :) Önskar dig med en fin lördag! / Birgitta

      Radera
  4. Så gott det låter... härlig bild!

    SvaraRadera
  5. Ser mumsigt ut. Vid första anblicken trodde jag det var kroppkakor, också det en smaskig favorit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Kroppkakor är mums. Recept på det hittar man här

      http://minlillakokvra.blogspot.se/2014/07/kroppkakor-pa-edward-bloms-mormor.html

      Radera