lördag 7 februari 2015

Kyckling med jordärtskocka, citron och saffran serverad med halloumisallad

Hittade ett recept hos Malgorzata, med bloggen matmedmera, som jag bara var tvungen att testa, det lät såå gott, och som det doftade i köket av härliga kryddor, citron och vitlök. Dofterna och smakerna tog oss med till en liten pittoresk, solig plats under ett ståtligt olivträd med vidunderlig utsikt över medelhavet :) 
Kan det vara all denna snö och brist på solljus som väcker semesterminnen, och får en att längta bort till en något mer romantisk och varmare plats än gamla Svedala ;) 
Saknar ni solen och värmen tycker jag absolut ni ska testa denna rätt, och för en stund få in lite ljus och glädje i den för tillfället ganska kalla och mörka vardagen. 

Kyckling med jordärtskocka, citron och saffran
5 portioner

500 g jordärtskockor
10 kycklingklubbor
6 banan schalottenlök
12 stora vitlöksklyftor
0,5 g saffran
0,5 tsk timjan, torkad
0,5 msk dragon, torkad 
(el 1 msk färsk dragon, hackad)
1 citron, tunt skivad
1 tsk grovmalen peppar, olika färger
1,5 tsk citronpeppar
0,5 dl olivolja
1 dl hett vatten
Salt
Till servering
Smaksatt crème fraiche

Gör så här
Skala jordärtskockor
Koka dem i lättsaltat vatten i 5 minuter
Sila av vattnet
Blanda olja, örter och kryddor i en bunke
Lägg i skalade och delade schalottenlökar,
skivade vitlöksklyftor, skivad citron, kycklingklubbor och jordärtskockor
Blanda väl
Lägg blandningen i en ugnsform tillsammans med det heta vattnet
Stek i varmluftsugn i 175 grader i ca 45-50 minuter

Halloumisallad
4-5 portioner

Blandad sallad
100 g körsbärstomater
2 avokado
Gurka
80 g solroskärnor el pinjenötter
200 g halloumi
Saften från en halv citron
Salt
Peppar

Gör så här
Blanda sallad, halverade tomater och gurka
Skala, skiva avokado och vänd ner
Pressa citronsaft över salladen och vänd försiktigt
Salt och peppra
Rosta solroskärnorna i het panna och häll i skålen
Stek halloumi så den får färg
Dela osten i bitar och blanda med salladen


2 kommentarer:

  1. Kycklingen lät ju fantastiskt god, låter som något vi absolut måste testa! Skriver upp det på förslagslistan för matplanering. :)

    SvaraRadera