torsdag 10 september 2015

Hela Sverige bakar 2015 - och 7 sorters kakor

Ikväll startar Hela Sverige bakar 2015 och liksom tidigare år är det 12 hemmabagare som kommer slåss om titeln bästa hemmabagaren, och om att, precis som Alexandra fick göra förra året, ge ut en alldeles egen bakbok. 
Förra året utmanade jag er läsare att baka en Fyriskaka, året dessförinnan blev jag utmanad av Karin i Karins kök att baka Bagels, undrar om någon vågar utmana mig i år, eller om jag själv kanske utmanar någon...

Tills dess, håll till godo med 7 sorters kakor...


 Lavendelskorpor

50 g sötmandel, grovhackad
50 g mandelmjöl
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk lavendelblommor, torkade
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 st ägg
1 st äggvita, till pensling

Gör så här
Rör smör och socker poröst
Blanda mandel, mjöl, bakpulver och lavendelblommor
Arbeta ner mjölblandningen tillsammans med ägget i smöret
Arbeta ihop till en smidig deg
Dela degen i tre delar och rulla dem till 30 centimeters längder
Lägg på plåt med bakplåtspapper
Platta till något och pensla med äggvita
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter,
de är färdiggräddade när de spruckit lite
Sänk ugnsvärmen till 100 grader
När kaklängderna svalnat något skärs de på snedden, 
ca 1,5-2 cm breda
Låt kakorna ligga kvar på plåten med snittytan uppåt
Ställ tillbaka plåten i ugnen
Låt luckan stå lite på glänt,
så varmluft och fukt kan sippra ut
Låt kakorna stå i ugnen ca 1 timme,
tills kakorna blivit torra skorpor

Toscamazariner med rabarber
ca 20 stycken

Pajdeg
125 g smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
+ 1 ägg för pensling

Fyllning
200 g rabarber, hackade
1 msk potatismjöl
1 msk socker

Toscasmet
100 g smör
100 g mandelspån
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här
Blanda alla ingredienser till pajdegen och arbeta ihop till en deg, 
använd matberedare eller som jag elvisp med degkrokar
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper
Stansa ut rundlar eller ovaler i samma storlek som formarna
Tryck ut i formarna och ställ dem i kylen en stund
Blanda den hackade rabarbern med potatismjöl och socker
Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull
Sjud under omrörning tills det tjocknat
Ta fram de degklädda formarna
Vispa upp ett ägg och pensla degen inuti formen,
för att undvika att degen blir blöt av rabarbern
Fyll formarna med rabarber
Toppa med toscasmet
Baka i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter, 
tills toscan fått fin färg

Glutenfria Dumlemuffins
8 stora

2 ägg
2 dl socker
75 g smör
1,5 dl vatten
3 dl glutenfri mjölmix, el majsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
24 st Dumlekolor

Gör så här
Smält smöret och blanda i vattnet
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda de torra ingredienserna i en skål
Rör ner de torra ingredienserna i äggblandningen 
Häll i vätskan
Fyll 8 stora formar till 2/3
Grädda i 180 grader i 10 minuter
Peta försiktigt ner 2 Dumlekolor i varje muffins
Grädda i ytterligare ca 13 minuter
Stäng av ugnen
Garnera varje muffinsen med en Dumlekola på toppen
Ställ in högt upp i ugnen igen och låt smälta, ca 3-4 minuter


Jordnötssmörskaka

4 ägg
2 dl strösocker
150 g jordnötssmör

Gör så här
Vispa äggen riktigt vitt och fluffigt 5 minuter, med elvisp
Tillsätt sockret, vispa ytterligare 1 minut
Rör försiktigt ner jordnötssmöret, blanda ordentligt
 Häll smeten i en smord form, med löstagbar kant 
Grädda i 180 grader i ca 25 minuter, tills smeten stannat 


Cakepops
30 st

120 g vetemjöl
30 g kakao
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
75 g osaltat smör
200 g strösocker
2 ägg, rumstempererade
0,5 tsk vaniljextrakt
150 g röd mjölk, rumstempererat
 Ev 2 tsk bryggt kaffe
ca 75 g smält mjölkchoklad
ca 300 g valfri choklad till doppning

Gör så här
Rör ihop och sikta alla torra ingredienser
Klä en bakform, 15 cm i diameter, med bakplåtspapper
Rör smör och socker vitt och fluffigt, ca 5 minuter med elvisp
Tillsätt äggen, ett i taget
Blanda ner vaniljextrakt och ev kaffe i mjölken
Häll mjölblandningen i smör-och sockersmeten, varvat med med mjölkblandningen
Häll smeten i formen
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter
Kolla med provsticka om kakan är klar
Låt kallna på galler
Ta ur kakan ur formen och packa in den väl i plastfolie och fryspåse och lägg i frysen
Cakepopsen får bäst konsistens om fryst och sedan upptinad kaka används
Tillvägagångssätt cakepops
Skär den upptinade kakan i bitar
Mixa bitarna tills kakan är smulor
Ha i en nypa salt
Häll i den smälta mjölkchokladen, lite i taget, och rör med elvispens degkrokar till konsistensen känns jämn och lätt att rulla
Rulla små bollar jämna och fina


Låt stå i kylen minst 15 minuter
Smält chokladen till doppning
Doppa ena änden av pinnen i choklad, ca 0,5-1 cm, och tryck sedan ner pinnen i chokladbollen
Gör likadant med alla
När chokladen stelnar ser den till att pinnen sitter fast i bollen när den ska doppas i choklad


Håll i pinnen och doppa i chokladen, skaka av överflödig choklad
Ställ klubban att torka på bakplåtspapper
Flyter det ut choklad under cakepopen, flytta den innan chokladen stelnat till en ren plats på pappret, annars får cakepopsen "fötter", ett brätte av choklad runtom
När alla cakepopsen doppats och chokladen stelnat är det dags att rippla
Ta en pinne som du ska rippla med och håll i ena handen, håll cakepopen i andra handen över skålen med choklad och doppa pinnen i choklad för att i luften rippla streck över cakepopen, i alla möjliga riktningar
Låt stelna igen


Håll cakepopsen kylda för lång hållbarhet
De går även att frysa in helt färdiga om det behövs och bara låta tina innan servering
Det kan efter frysning dock bildas kondens, vilket gör dem lite fuktiga


After Eight - chokladkaka
24 st

3 ägg
2 dl strösocker
1,25 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
150 g smör, smält
Garnering
24 plattor After Eight
Florsocker

Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och 
rör ner i äggsmeten ihop med smöret
Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 22 x 30 cm
Grädda i mitten av ugnen i 180 grader i ca 20 minuter
Låt svalna något i formen
Lägg på After Eight-plattorna medans kakan fortfarande är ljummen
Ställ kakan i kylen ca 1 timme
Skär kakan i rutor 
Pudra över florsocker före servering



 
Whoopie pies
20-40 stycken

100 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
1 dl mjölk
Fyllning
Kesella-hallon eller -citrus

Gör så här
Vispa smör och socker pösigt
Rör i ägget
Tillsätt de torra ingredienserna
Blanda
Häll sist i mjölken
Spritsa eller klicka ut smeten i små rundlar i önskad storlek,  1-2 tsk ungefär, 
på pappersklädd plåt med 4-5 cm mellanrum
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter, 
kakorna ska inte få färg
Låt svalna 
Lägg ihop kakorna två och två med kesella emellan strax innan servering

5 kommentarer:

  1. De där after eight kakorna låter smaskens. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Vi kommer att sitta fastklistrade framför tv:n när Birgitta och Johan ska bedöma alla duktiga hemmabagare. Höstens bästa tv-program och det enda som vi följer slaviskt. Önskar dig en skön stund i soffan. Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer bli trevliga torsdagskvällar nu framöver :) Tyckte ni någon särskild hemmabagare stack ut? De verkade otroligt nervösa, och vem skulle inte var det... och jag fastnade inte för någon särskild. Tjejen som utsågs till stjärnbagare var ju duktig, men jag tror inte hon vinner...
      Kramar Birgitta

      Radera
    2. Vi fick också känslan att detta var de mest nervösa deltagarna någonsin i detta program. Men vem skulle inte vara det? Fler killar än i de föregående säsongerna så det var ju extra roligt. I denna stund är det svårt att sia om vem som vinner men vi ser med spänning fram emot de kommande torsdagskvällarna. Kramizar! :)

      Radera