tisdag 29 december 2015

Antipasti crostini med getost och fikonkompott

Jag fick ju en rulle getsmör som julgåva på jobbet (som dock inte smakade något annat än vanligt smör :( trodde det ev skulle vara lite karaktäristisk getsmak på smöret) som jag stekte crostini i, crostini som jag sedan bredde getost på och toppade med fikonkompott. Antipasti som passar utmärkt på t ex en nyårsmiddag.


Crostini med getost och fikonkompott
ca 12 stycken

0,5 baguette
2 msk smör
100 g bredbar getost, t ex Chavroux
Timjan
Fikonkompott
0,5 dl vatten
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl torkade tranbär
0,5 dl torkade aprikoser, hackade
1 rödlök, strimlad
8 färska fikon
2 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 msk honung
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
3 timjankvistar, repade
0,25 tsk salt
0,5 dl pinjenötter, torrostade
Svartpeppar

Gör så här
Koka upp vatten och vinäger i en kastrull
Lägg i tranbär och aprikoser och låt sjuda någon minut
Ställ åt sidan och låt svalna
Vänd runt strimlad rödlök och hela fikon i en skål med vinäger, olivolja, honung, vitlök, timjan och salt
Häll ut på en plåt med bakplåtspapper
Tillaga mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter, tills lök och fikon mjuknat
Låt svalna
Hacka fikon och lök grovt
Blanda med tranbär, aprikoser och grovhackade pinjenötter
Smaka av med salt och peppar
Skär baguetten i 1 cm-skivor
Stek skivorna gyllene på båda sidor i smör
Bred getost på bröden
Klicka på fikonkompott
Garnera med timjan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar