måndag 18 april 2016

Omelett med köttfärs i ugn på rester från kylen

Den här rätten hittade jag på nätet när jag googlade recept för att bli av med ägg och slattar av grädde och crème fraiche innan de blev för gamla. Eftersom det var rester jag ville bli av med följde jag inte originalreceptet till punkt och pricka, och resultatet blev följande...

Omelett med köttfärs i ugn
4 portioner

Omelett
4 ägg
o,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
2 msk smör
1 tsk oregano
0,5 tsk salt
Köttfärsröra
400 g köttfärs
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 msk vatten
1,5 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar
Täcke
2 dl ost, riven
1 dl grädde
0,25 dl naturell crème fraiche
0,25 dl smaksatt crème fraiche
8 cocktailtomater, halverade
 
Gör så här
Hacka lök och vitlök och bryn i stekpanna
Tillsätt köttfärs och bryn tills den är genomstekt
Häll i vattnet, tomatpurén och smaksätt med salt och kryddor
Låt puttra tills vätskan kokat bort
Vispa äggen med grädde och oregano
Häll i en smord gratäng form
Grädda i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter
Ta ut formen och lägg på köttfärsröran
Höj ugnstemperaturen till 225 grader
Blanda grädde, crème fraiche och ost i en bunke
och häll över köttfärsen
Fördela cocktailtomaterna över omeletten
Grädda i ytterligare ca 10 minuter, tills osten smält och fått lite färg

 
En annan rätt att ta till när man rensar kyl och frys är soppa med sting.
Det receptet hittar du HÄR.
 
 

 

2 kommentarer:

  1. Så bra att kunna använda det man har till en helt ny rätt. Ser gott ut. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi slänger generellt på tok för mycket mat i vårt samhälle idag, så jag tycker man kan lägga lite extra tid och engagemang på att försöka hitta något användningsområde för det man har i kyl och frys innan det åker i soporna.

      Kram Birgitta

      Radera