Som jag skrev om HÄR var planen i lördagskväll att testa en av produkterna i månadens Smakbox, nämligen en Rub. Och vi blev absolut inte besvikna, snarare tvärtom. Rubben hade en het rökig smak med en angenäm söt-syrlig ton, och vi tog bort laxen i helt rätt tid från grillen. Den bara smälte i munnen.
När vi bestämde oss för att grilla lax köpte vi oss en klämma (dubbelhalster)
eftersom vår erfarenhet av att grilla fisk är att fisken gärna fastnar på grillgallret.
Laxen gneds in med rubben och placerades i klämman.
Sen grillades den indirekt, alltså inte direkt över glöden och med lock, i ca 12 minuter. Blev dock vissa problem då handtaget på klämman inte fick plats under locket på grillen :( Fick därför bli en variant på indirektgrillning, med glipa ;) Kanske inte att rekommendera om man ska långgrilla kött, för då är ju tanken att köttet ska gå klart under lock, men nu funkade det iaf med vår variant på laxen.
Eftersom vi hade en hel laxsida att grilla så kryddade vi den andra halvan med salt och citronpeppar och grillade den på ett grillnät. Vi växlade med att grilla skinnsidan först på den ena halvan över glöden och bytte sedan sida så köttsidan tillagades indirekt i grillen.
Fördelarna och nackdelarna med de olika sätten att grilla var att klämman gjorde det lättare att vända laxen men hade problemet att laxen fastnade en del i klämman när den skulle tas bort och läggas upp på fatet.
Grillnätet däremot var perfekt med tanke på att laxen inte fastnade men där hade vi istället problemet med att det var svårare att vända laxen utan att den föll sönder.
Men med tanke på att locket inte gick att stänga med klämman i grillen blir det nog iaf nätet vi använder nästa gång vi grillar lax.
Vill man ha riktigt krispigt skinn på laxen
lägger man den över glöden i ca 5 minuter, så får den både yta och färg.
Till laxen rekommenderades en het melonsallad i receptet om fanns med i Smakboxen. Men jag vet inte om jag kan påstå att den var särskilt het. Men god var den och passade fin, fint ihop med laxen och en BBQ-sås. Vill man ha den hetare får man helt enkelt öka på mängden chili flakes och svartpeppar.
Het vattenmelonsallad
1 kg vattenmelon
200 g fetaost
1 tsk red hot chili flakes
0,5 tsk svartpeppar
1 msk färskpressad limejuice
2 msk olivolja
2 msk färsk mynta
Gör så här
Skär melonen i träningar och lägg upp på ett fat
Smula över fetaost och toppa med chili flakes, svartpeppar, limejuice och olivolja
Avsluta med myntan på toppen
En riktigt somrig maträtt blev det :)
Till laxen drack vi Las Moras Chardonnay på pet-flaska.
Ett perfekt alternativ till boxen nu i sommartider när man gärna äter och dricker utomhus så man slipper glassplitter i gräsmattor eller på altangolv om olyckan är framme. Dessutom kan man ju köpa flera olika viner istället för den obligatoriska vinboxen. Mycket roligare med omväxling, tycker jag.
Även glas i plast är att rekommendera när man äter och dricker utomhus.
Las Moras Chardonnay på pet-flaska har nr 16018 på Systembolaget.
Till laxen kryddad med citronpeppar och salt
serverades färskpotatis och en god citronsås.
Citronsås till lax
1 citron, rivet skal och saft
2 dl creme fraiche
1,5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
Gör så här
Tvätta citronen väl i varmt vatten
Gör tunna strimlor av citronskalet med zestjärn eller potatisskalare
Koka skalen en halv minut och släng av med vattnet
Koka ihop creme fraiche, vatten och fiskbuljong ca 5 minuter
Smaka av med 1-2 tsk citronsaft, salt och peppar
Tillsätt citronskalen
Vilken somrig rätt. Smart med grillklämman till laxen. Ha en fin dag Kram Pernilla
SvaraRadera