fredag 10 juni 2016

Sommarfeeling med sommarmat

Eftersom det just nu inte blir så mycket mat lagad här hemma, som är värd att blogga om, så har jag valt ut några somriga recept på sommarmat som jag tänker kan passa nu när sommaren är här.
Börjar med en örtkyckling med färskpotatis som ger den rätta sommarfeelingen.

Örtkyckling
4 portioner

500 g kycklingfilé
2 schalottenlök, hackad
2,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk senap
1 hönsbuljongstärning
2 msk dill, hackad
2 msk gräslök, hackad
75 g bacon
Till servering
Kokt färskpotatis
Grönsaker

Gör så här
Bryn kycklingen och lägg åt sidan
Stek löken glansig
Blanda i grädde, senap och smulad buljong
Lägg tillbaks kycklingen och låt småkoka i ca 10 minuter
Tillsätt dill och gräslök
Smaka av med salt och peppar
Strimla och stek baconet knaprigt
Låt rinna av hushållspapper
Strö baconet över kycklingen

Goda sallader till det grillade är aldrig fel. 
Som t ex en sparrissallad.

Sparrissallad med gul kiwi och avokado

Sparris
Avokado
Gul kiwi
Tomater
Blandad sallad
Dressing
Fransk senap
Balsamvinäger
Olja
Socker
Herbamare
Peppar

Gör så här
Bryt av botten på sparrisen och kasta
Fräs i smör och krydda med salt och peppar
Låt svalna
Skär avokado, kiwi och tomat i bitar
Blanda med sallad
Lägg i sparrisen
Blanda dressingen och slå över

Eller varför inte en tomat-och jordgubbssallad!?

Tomat- och jordgubbssallad med basilika och vitlök
4 portioner

250 g jordgubbar
30 g körsbärstomater
15 basilikablad
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar

Gör så här
Halvera jordgubbar och tomater
Riv basilikabladen i mindre bitar
Finhacka vitlöken
Sväng runt alltsammans med olivolja
Krydda med salt och peppar


Matiga sommarsallader till lunch brukar sitta som en smäck i sommarvärmen.

Matig sommarsallad med varmrökt lax
2 portioner

ca 200 g varmrökt lax
1 knippe sparris
1 avokado
2 ägg, kokta
Blandad sallad
Dressing
0,5 msk dijonsenap
0,5 msk äppelvinäger
0,5 msk flytande honung
0,25 dl olivolja
Salt
Peppar
Surdegskrutonger
50 g surdegsbröd, i bitar
0,5 msk hackad persilja
1 vitlöksklyfta, finhackad
Smör till stekning

Gör så här
Vispa ihop senap, honung och vinäger till dressingen
Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du vispar
Smaka av med salt och peppar
Ställ svalt
Smält smöret till krutongerna på medelvärme
Rör i vitlök och persilja
Fräs krutongerna långsamt i vitlökssmöret tills de är frasiga, ca 10 minuter
Vänd ofta
Salta lätt och låt svalna i pannan
Bryt av botten på sparrisen
Stek sparrisen lätt i smör, precis så den får färg
Salta och ställ åt sidan
Kärna ur, skala och klyfta avokadon
Plocka laxen i bitar
Skala och dela äggen
Vänd sallad, lax, sparris och avokado i dressingen
Fördela på tallrikar
Toppa med krutonger
Servera med kokta ägg


Matig melon- och jordgubbssallad
4 portioner

ca 250 g nätmelon
0,25 l jordgubbar
0,5 gurka
Blandad sallad
ca 1 dl rostade valnötter, grovhackade
150 g fetaost
Till servering
8-12 skivor lufttorkad skinka
Crema di balsamico
Bröd

Gör så här
Skär melonköttet i mindre bitar
Dela jordgubbarna på mitten
Skala gurka och dela den på mitten
Skrapa ur kärnhuset och skär gurkan i bitar
Blanda försiktigt alla ingredienser till salladen
Lägg upp i en serveringsskål
Servera crema di balsamico till, 
som var och en kan ringla över sin sallad

Kakkalas i bersån ger också den rätta sommarkänslan.

Toscamazariner med rabarber
ca 20 stycken

Pajdeg
125 g smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
+ 1 ägg för pensling

Fyllning
200 g rabarber, hackade
1 msk potatismjöl
1 msk socker

Toscasmet
100 g smör
100 g mandelspån
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här
Blanda alla ingredienser till pajdegen och arbeta ihop till en deg, 
använd matberedare eller som jag elvisp med degkrokar
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper
Stansa ut rundlar eller ovaler i samma storlek som formarna
Tryck ut i formarna och ställ dem i kylen en stund
Blanda den hackade rabarbern med potatismjöl och socker
Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull
Sjud under omrörning tills det tjocknat
Ta fram de degklädda formarna
Vispa upp ett ägg och pensla degen inuti formen,
för att undvika att degen blir blöt av rabarbern
Fyll formarna med rabarber
Toppa med toscasmet
Baka i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter, 
tills toscan fått fin färg

Med läskande fläderblomssaft som pricken över i.

Fläderblomssaft
ca 3 liter
40 fläderblomsklasar
3 citroner
50 g citronsyra
2 L vatten
2 kg socker
2 krm natriumbensoat


Gör så här
Skölj blomklasarna och lägg dem i en bunke
Borsta citronerna i varmt vatten
Skär citronerna i klyftor och sedan i skivor
Lägg citroner och citronsyran i bunken med blommorna
Koka upp vatten och socker
Häll det kokheta vattnet över
Täck över och låt stå svalt i 5 dygn
Sila saften
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av saften
Häll upp i flaskor ända upp till kanten om de inte ska frysas
Förvara i kylskåp och drick dem ganska omgående
Ska saften frysas så tänk på att inte fylla flaskorna helt
 eftersom saften expanderar i frysen

Någon mer än jag som får sommarfeeling?

Många som går på sommarlov idag och tar studenten.
Önskar er en skön sommar!



och semestern kommer allt närmre...

Trevlig fredag!

4 kommentarer:

  1. Nu blev jag galet sugen på goda sallader. Så gott allt ser ut!

    //Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar också bli galet sugen på goda sallader emellanåt, och att toppa med krämig balsamvinäger har nästan blivit ett begär :)

      Allt gott!
      / Birgitta

      Radera
  2. Så mycket gott😊Vill smaka allt
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sommaren har bara börjat, du hinner... ;)

      Radera