lördag 15 oktober 2016

Morotspaj på mitt vis


Visst är det väl ändå något visst med att laga mat på det man själv drivit upp från små frön och sedan skördat?!

I våras såg det ut så här i vårat lilla trädgårdsland.

Vi sådde inte bara morotsfrön utan vi satte fänkål också,
men den lyckades vi inte alls med.
Någon som har erfarenhet av att odla fänkål?
Tar gärna emot tips.

Och häromdagen skördade vi dessa :)
Lycka!

Vi lagade paj på morötterna. Vi brukar köpa färdigfrysta pajskal i portionsformar, 
var och en kan fylla sitt eget pajskal efter eget tycke och smak. 
Några förslag på pajfyllning kan vara ädelost, tacofärs, soltorkade tomater, 
det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.
Vissa valde att ha rökt skinka i sina morotspajer. Jag valde att köra helt vegetariskt och hade morot, purjolök och majs i min. 


Morotspaj
4 portioner

Pajskal
2,5 dl vetemjöl
75 g margarin
0,75 dl kesella
(eller 4 färdigfrysta portionsformar)

Fyllning
2 gula lökar, finhackade
4 morötter, tärnade
1-2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1 tsk pressad citron

Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk eller grädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar 
1 tsk torkad timjan
2 dl riven ost

Gör så här
Börja med pajskalet
(om du väljer att baka egen pajdeg,
annars hoppar du direkt ner till "stek morötter")
Hacka samman margarin och mjöl till en grynig massa
Tillsätt kesellan och knåda ihop till en deg
Kavla ut degen till en rundel
eller tryck ut degen i pajformen
Nagga botten med en gaffel
Låt pajskalet stå svalt ca 30 minuter
Förgrädda sedan pajskalet i 200 grader i ca 10 minut
Stek morötter, lök och vitlök i rapsolja, ca 10 minuter
Smaka av med salt och citronsaft 
Fyll pajskalen med morotsröra, äggstanning och riven ost
Pajerna gräddas i 200 grader i 25 minuter



1 kommentar: