Välkommen!

Välkommen!

tisdag 18 oktober 2016

Vegetarisk tacogratäng

Lite fredagsfeeling mitt i veckan :)
Tänk att ordet taco har blivit så starkt förknippat med fredag här i Sverige. 
För taco går ju att äta när som helst. Jag bjöd t ex familjen på denna vegetariska tacogratäng en helt vanlig vardag.
Ni som följer mig vet att alla i vår familj inte direkt är galet förtjusta i vegetariskt men den här tacogratängen fick tummen upp av alla. Det tackar jag Neta och Peppe för som tipsade om receptet på sin blogg Livsnjutarnas gourmetkök.

Vegetarisk tacogratäng
4-6 portioner

Tacokrydda
1 tsk salt
1,5 tsk chilipulver
1,5 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1,5 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 krm cayennepeppar
2 krm torkad oregano
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk kakao
Gratäng
3 dl röd quinoa
Grönsaksbuljong (vatten+fond)
1 purjolök
1 sats tacokrydda (enligt recept ovan)
1 burk majs
1 burk svarta bönor, sköljda
4 tomater
1 paprika
2 dl creme fraiche
4 msk majonnäs
1 ägg
150 g riven Västerbottenost
1 vitlöksklyfta
1 krm vitpeppar
Några droppar Tabasco

Gör så här
Koka quinoa i buljongen i 15-20 minuter
Låt rinna av i ett durkslag
Ansa och strimla purjolöken
Hacka tomater och paprika
Fräs purjolöken mjuk i en stekpanna
Blanda ner tacokryddan, majs och svarta bönor
Tillsätt tomater och paprika
Blanda den avrunna quinoan och grönsaksblandningen i en ugnsfast form
Blanda creme fraiche, majonnäs, ägg, vitpeppar, riven ost och 
pressad vitlöksklyfta i en bunke
Smaka av med tabasco
Bred krämen som ett täcke över grönsaksblandningen
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter, tills gratängen fått en gyllenbrun färg
Servera med tortilla chips och tacosås

Ett tips om man tycker att man har svårt att få till det med tiden på en vardag 
är att koka quinoan och blanda tacokryddan redan dagen innan.



2 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott. Visst kan man ha taco mitt i veckan också. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att hela familjen tyckte om gratängen, vi gillade den också skarpt! Tack för länken, alltid härligt när man kan inspirera! Allt gott till dig, kramizar!

    SvaraRadera